De goda människornas tystnad

Ni vet Martin Luther King? Ja alltså han var en amerikansk icke-våldsförespråkare som dog 1968 och han sa bland annat de här bevingade orden

Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad

och det är ett citat som jag vill slå ett slag för. Det senaste året så har en smygande trend synts, ett tuffare klimat, en legitimitet att uttrycka sig på ett sätt som är främlingsfientligt. Ett pyrande missnöje över att vi svenskar få stå tillbaka och offra våra traditioner för att ”någon” kräver det. Vem ”någon” är är lite oklart men det kan röra sig om PK-maffian, feministerna eller muslimerna.

Min uppmaning är att tänka ett varv extra innan man postar inlägg som snurrar på den här trenden utan att kolla vad det handlar om först! Sekvensen ur Kalle Ankas Jul till exempel, visste ni att den lilla svart dockan är ett typiskt exempel på en pickaninny, en slags karikatyr som flitigt användes i USA för att avhumanisera svarta? De bortklippta sekvenserna handlar om att Disney inte vill stå för de värderingarna genom att använda sig av en sådan bild! Du som person har kanske inte vet det och då inte heller lägger in de negativa värderingarna i det, men tänk på alla de som faktiskt VET vad det handlar om? Läs gärna länken om pickaninys men även Carnebros inlägg är mycket läsvärt!

Förutom att tänka lite extra innan man postar vidare upprörda statusar på facebook så fort någon har plockat bort pepparkakssången ur ett luccetåg så tycker jag verkligen att vi inte ska ställa upp på att folk runt omkring oss utrycker sig rasistiskt och fördomsfullt utan att reagera på det! Det är väldigt enkelt, om någon säger något fördomsfullt, säg bara

Vad sa du nu? Tycker du verkligen så? För att det låter som att du generaliserar väldigt mycket nu och skyller allt ditt elände på en folkgrupp som har flytt hit för att komma undan krig och fattigdom?

Jag tror nämligen att det ligger väldigt mycket i vad Martin Luther King sa, visst är onda gärningar onda, men det är oftast bara ett fåtal av oss som är ONDA! Resten av oss, som du och jag, är de som måste säga stopp!

Jag fick igår höra att jag är emot yttrandefriheten för att jag tycker att det är fel att uttrycka sig rasistiskt! Jag säger att om du hör det när du försöker protestera mot ett rastistiskt eller fördömande budskap, lyssna inte på det! Yttrandefrihet har inget med saken att göra! Yttrandefrihet står i vår grundlag, det handlar om att man inte ska hamna i fängelse för att man tycker olika från staten, eller att du inte kan få sparken för att du har en annan politisk åskådning än din chef. Att påstå att man är emot yttrandefriheten för att man inte tycker att det är okej att säga fördomsfulla saker är som att säga att man är emot yttrandefriheten om man protesterar mot mobbing!

Vad gäller PK (politisk korrekthet) så är man PK om man tycker att människor har lika värde, att män och kvinnor är lika värda, att människor ska få betalt för sitt arbete. Att man tycker att människor med olika sexuell läggning, religion och ursprung har samma värde. Jag förstår faktiskt inte vad som är fel med det? Att vara feminist innebär att tycka att kvinnor ska ha lika lön  som män för samma arbete. Att tycka att kvinnor och män är lika bra, har samma värde. Jag har väldigt svårt att förstå hur det kan vara ett skällsord att bli kallad feminist? Det måste väl ändå vara betydligt värre att bli kallad politiskt inkorrkt och feministmotståndare och alltså förespråka fördomar mot olika etniska grupper, tycka att homosexuella hör hemma i helvetet, och att hävda att kvinnors enda rätta plats är i hemmet och att mannens röst må råda?

Jag vill leva i ett samhälle som är tillåtande och vänligt, där människor kan samsas om att vi är olika, där diskussioner fokuserar på lösningar och inte problem! Och framför allt vill jag leva i ett samhälle som ALDRIG skyller sina problem på en grupp av människor som klumpas ihop på grund av etniskt ursprung!

Varför inte bara se oss så som vi är, små små varelser som alla bor på den stora gemensamma planet som vi kallar Jorden och bara tänka VI istället för vi och dom?

Publicerat på 16 december 2012, i Debatt. Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Du är så bra Hedvig!!

    Gilla

  2. Dessutom handlar inte yttrandefriheten om att få säga vilka dumheter som helst oemotsagt! Det enda yttrandefriheten stadgar är att du har rätt att uttrycka åsikter (MED UNDANTAG för hets mot folkgrupp t ex), INTE att du har rätt att inte få mothugg. Jag fattar inte riktigt varför det är så svårt för många att greppa?

    Gilla

  3. Bra skrivet!

    Gilla

%d bloggare gillar detta: