Mörkrädd

För ett tag sedan läste jag en bok som heter Äta djur av Jonathan Safran Foer. I den kan man läsa om djurhållningen i USA och det är inte en särskilt trevlig läsning. Just idag tänker jag framför allt på antibiotikaanvändningen i animalieproduktionen i USA. Animalieproduktionen förresten, hur låter det egentligen? Det är ju kännande och tänkande varelser som behöver grönt gräs under klövarna, vidder att springa på och friskt vatten och fräsch mat. Frihet, precis som du och jag.

Men oavsett så matas de här djuren med antibiotika, inte för att de direkt är sjuka utan för att de faktiskt BLIR sjuka av sin livsmiljö om de inte får det. Djuren går igenom en massa procedurer innan de blir mat som kan innebära att de får ett hål i huvudet men överlever ändå, skållas levande, föder kalvar på väg till att få halsen avskuren mm. Om man är kyckling doppas man dessutom i en härlig soppa där alla andra kycklingar också doppas, en enda röra av bajs och annat avskräde. Och då har vi inte ens varit inne på deras LIV som består av artificiellt ljus och enormt stora flockar där djuren mår dåligt, på riktigt. De får ledproblem, blir hackade på och svansen blir avbiten om den nu inte är kapad från början.

Detta är en beskrivning av amerikansk slakteriverksamhet och Jonathan har gjort sin research, läs boken själva så får ni se! Han källhänvisning är gedigen! Personligen äter jag ju inte kött alls så det påverkar inte mig (förutom att jag tycker att det är en vidrig och fruktansvärd hantering av levande varelser) men det handlar ju om att jag inte heller vill ge mina hundar mat som behandlats på det här viset! Av den enkla anledningen ger jag numera svensk mat i form av Robur. Dock så var ju Monster dålig i magen förra sommaren och då köpte jag veterinärfoder.

En liten egenhet är att det inte finns några svenska veterinärfoder. En annan liten egenhet är att de är amerikanska. En tredje är att personalen på djursjukhuset idiotförklarade mig när jag pratade om antibiotikan som köttet i fodren är preparerade med sen födseln. De menade att de här företagen ALDRIG skulle använda djur som fått antibiotika till foderproduktion. Just det här påståendet är väldigt intressant med tanke på att alla djur i USA som föds upp i en konventionell djurindustri får antibiotika – med undantag (gissar jag) för ekologiska uppfödningar och säkert ett fåtal till. Hur kan det komma sig, undrar jag, att kött som i USA anses vara tjänligt som människoföda inte skulle duga i foderindustrin?

Nu kommer då nästa steg i vad veterinärdjurfoder egentligen innehåller. Det här är ett inlägg som faktiskt har en hel del källor. Jag vet såklart inte om det här är sant. Med tanke på den senaste tidens hästköttskandaler, är det någon som egentligen är förvånad? Kan vi överhuvudtaget vara säkra på vad som ingår i maten vi äter? Och, ju längre bort ifrån oss maten är producerad, desto mindre kontroll har vi.

Vad kan vi egentligen lita på?

Publicerat på 05 juni 2013, i Debatt, Hundfoder. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Susanna Ljunggren

  Egenproducerat är bäst! 🙂 håller med om att det är hemskt med all antibiotika och vidrig djurhållning.

  Gilla

 2. the crazy pack

  Ja det är verkligen läskig det där!
  Sen blir jag så trött på det här med foder! Har varit nöjd m svenska foder till gamlingarna (standardt & magnusson), men valpen blev inte alls lika rolig i magen på det. 😦 Så nu skall man hitta något som passar honom med & även om han var super i magen på rcs valpfoder är det verkligen inget jag vill ge honom 😦 Bläää! Vilket robur ger du?

  Gilla

  • Ja man blir bara matt på foder. Mina får Robur maintenance och det funkar jättebra. Testade standardt förra sommaren med dåliga magar och matvägran som följd.

   Robur har ju ett par foder för känsliga magar, active and sensitive funkade jättefint på Monster, men han blev lite för rund på det.

   Gilla

%d bloggare gillar detta: