Nytt på hundfoderfronten, en liten prisanalys

Japp, en evig följetong är detta. Men kanske av intresse för någon? Om inte så är det iaf intressant för mig, som minnesanteckningar. Inläggen om svenska hundfoder har jag tex gått tillbaka till flera gånger 🙂

Nytt sen sist är att Monster nu äter färskfoder. Jag började med Nordic Sp+, utan vete men med ångkokt korn. Varför? Tja, en blandning av pris o h vänners rekommendation. Hittills, efter två veckor användning ungefär, så är jag väldigt nöjd. Monster är jättefin i magen och äter med god aptit. Troll, som matvägrat av och till i sommar, får lite färskfoder i sitt torrfoder och han älskar det. Troligen kommer jag att efter nästa säck gå över på färskfoder även på Yeti. Hans mage kan nog nämligen bli stabilare än vad den är nu. Troll kommer nog däremot få lite torrfoder även i fortsättningen eftersom han är väldigt dålig på att tugga på ben.

En svårighet med färskfoder är att det är übersvårt att hitta prislistor online. Det är lite trist tycker jag. Även om priset inte är allt så är det en faktor att räkna med. Jag har inte råd att lägga hur mycket pengar som helst på foder och har man tre stor border collies så äter de en hel del. Troll äter ensam 15 kg torrfoder på 6 veckor. Det blir ca 2 säckar per månad räknat på tre hundar (om de äter någorlunda samma mängd). Med ett foder som ligger i mellanklassen, som Robur Maintenance landar vi då 1138 kr per månad ungefär. Det är intressant som jämförelse till andra foder. Maintenance kostar 37,9 kr/kg och 13,5/dag kr för Troll. Ungefär.

Vom og hundemat

5 kg kostar 149 kr, det ger 30 kr/kg. Monster ska ha runt 450 g/dag (2 % av kroppsvikten), det ger en dagskostnad på 13,5 kr. Troll ska ha 520 g/dag = 15,6 kr. Yeti ska som valp ha 300 g/kg kroppsvikt som vuxen och jag tror han kommer väga runt 20 kg. Då ska han ha 600 g/dag = 18 kr/dag. Som vuxen ska han då ha 400 g/dag vilket är 12 kr/dag. Totalt ger det en kostnad på 47,1 kr under valptiden och 41,1 kr när Yeti är vuxen. Månadskostnaden blir 1413 kr när Yeti är valp och 1233 kr när Yeti är vuxen.

Bravo

1,2 kg kostar 35 kr, det ger 29 kr/kg. Räknat på samma siffror som ovan blir det Troll 15 kr/dag, Monster 13 kr/dag, Yeti (valp) 17,4 och Yeti (vuxen) 11,6 kr/dag. Totalt 45,4 under valptiden och 39,6 kr när Yeti är vuxen. Månadskostnaden blir 1362 kr eller 1188 kr.

Nordic SP+

Sist köpte jag burgare och det kostar 310 kr för 8,4 kg, eller 36,9 kr/kg. Snabbt förstår man ju att just DET inte alls är en bra ekonomisk deal (T 19 kr/dag, M16,6 kr/dag Y(V) 22,14 kr/dag och Y(vuxen) 14,76 ger en dagskostnad på 57,74 kr nu och 50,36 kr nu och en månadskostnad på 1732 kr eller 1510 kr när Yeti växt upp.

Däremot har Nordic korvar istället som är billigare och det blev det som fick följa med hem idag. 1 kg stora korvar à 28,5 kr gör 12,8 kr/dag för Monster, 14,8 för Troll och 17,1 för Yeti nu och 11,4 som vuxen. Det ger en dagskostnad på 44,7 kr/dag eller 1341 kr/månad nu och 39 kr/dag eller 1170kr/månad sen.

Det otroligt spännande resultatet blev alltså att det inte finns några pengar att tjäna på att använda just de här färskfodren. Varken jämfört med varandra eller jämfört med Robur. Det är kanske bättre för hundarna men inte för plånboken. Om jag skulle använda tex Nordic bas med vete istället skulle priset gå ner med någon hundralapp (1083 kr/månad nu, räknat på 23 kr/kg) men faktum är att jag inte förstår varför många säger att det är billigare med färskfoder än torrfoder?

Nåväl, för egen del var detta ändå intressant och så länge Monsters mage mår bättre spelar det egentligen inte så stor roll så länge jag inte blir helt ruinerad 🙂

Publicerat på 30 augusti 2013, i Hundfoder. Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

  1. Billigare kan vara flera saker. Dels kan ett dyrare eller lika dyrt foder bli billigare om det är drygare. Bara Jo av mina hundar äter så mycket som VoH rekommenderar. Det gjorde det i början vilket resulterade i bantning 😉
    Dels handlar det om vad man får för pengarna. Ett torrfoder som motsvarar VoH kostar betydligt mer (orijen, ziwi peak, K9).
    Köper man ett mellanpristorrfoder så kompromissar man med kvalitet, men har fortfarande ett OK foder som kan bli billigare än färskfoder.

    Gilla

    • Ja det är ju den aspekten! Monster äter enligt rekommenderad giva nu och det funkar jättebra. Men om han äter VoH kanske han kan äta mindre? Å andra sidan VILL han nog inte äta mindre.

      Det intressanta med mina siffror var framför allt att det skiljde så lite! Det gör ju att man kan experimentera mer 🙂 jag ska ta och testa VoH sen tror jag 🙂

      Gilla

    • Måste bara säga att Robur inte är en kompromiss för mig, jag tycker att kvalitet är att köttet i maten inte har blivit matat med antibiotika i förebyggande syfte till exempel. Så även om det är mer kött i flera (främst) amerikanska foder så är de inte något alternativ.

      Robur innehåller t ex inte alls vete utan deras innehållsförteckning står sig mot många andra foder. Trolls päls har aldrig varit så fin som sen han började äta Robur och då har han ätit precept och advance innan. Så kvalitet beror ju också på vilka värderingar man lägger i ordet 🙂

      Gilla

  2. the crazy pack

    Jag läser tacksamt alla dina foderinlägg. Så härligt när någon annan gör jobbet och tar reda på all info 😉
    Hur funkar det att ge färskfoder till en, men inte alla hundarna? Jag funderar skarpt på att Knott egentligen skulle äta färskfoder/barf, men det känns som de andra kommer bli avis? Och vi har nog inte frysutrymme för att alla skall ha fryst foder. 😦

    Gilla

    • Jag tror att Troll skulle bli avis om han bara fick torra kulor men nu får han ju lite färskfoder i sin mat och då är han helt fokuserad på den. Monster äter i sin tur upp sin mat så snabbt så ingen hinner stå och dregla över den. Yeti fattar nog inte att de andra får godare mat än honom, han är galet hungrig oavsett vad han får.

      Jag tror att det kan bli problem om en av hundarna som inte får färskfoder är lite kräsen och står och funderar. Eller om hunden som får färskfoder äter långsammare än de andra. Är de matglada eller är lyckliga om de bara får en skvätt av det goda så går deg säkert bra 🙂

      Gilla

  3. Hos mig åt ju Lovis färskfoder och inte de andra, men jag såg det aldrig som nåt problem. Ingen hade vågat gå fram o stoppa ner nosen i hennes skål ändå 🙂

    Gilla

%d bloggare gillar detta: