Mina 33 anledningar

Många många har skrivit listor över varför feminism behövs under rubriken Mina 33 anledningar. HEJ BLEKK är en av dem och här hittar du upphovsidén. Här kommer min lista!

1. För att jag och syrran fick plocka i diskmaskinen och städa när vi var små medan brorsan gick ut och hjälpte pappa med att köra traktor. Den stora skillnaden var att brorsan fick betalt för att hjälpa till, det fick inte vi..

2. För att jag väldigt ofta får dåligt samvete om jag är på en middag eller annan tillställning och inte hjälper till i köket utan sitter med en öl och är social [med grabbarna]. Varför är jag uppfostrad till att känna att jag alltid borde hjälpa till när männen i min familj inte är det?

3. För att jag varje dag tänker på att jag är lite tjock och borde ta tag i min vikt. För att jag tror att jag inte duger om jag är tjock.

4. För att jag känner mig udda om jag åker ner på stan utan mascara.

5. För att jag av många förutsätts sluta med min hobby om jag får barn.

6. För att Jag långt inne i mig tror att jag måste vara duktig och snäll för att bli omtyckt medan min bror blev omtyckt oavsett vad han hittade på. Det leder till att jag tar på mig för mycket, har svårt att säga nej och sen bryter ihop för att jag känner mig stressad.

7. För att jag bara hittade sexiga superhjältemaskeradutstyrslar när P och jag letade efter det förra helgen medan det bara fanns såna med påsydda muskler för killar.

8. För att min bankman förutsatte att det var P som reste mycket i jobbet när jag sa att det kan bli svårt att få till ett möte på vardagar.

9. För att jag åt lunch med pappa och P i Jönkan för ett par helger sen så fick min pappa notan fast det var jag som skulle betala.

10. För att det är så himla svårt att hitta actionrullar som uppfyller Bechdeltestet, alltså att det finns a) minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer, b) …som pratar med varandra c) …om något annat än män

11. Det är en himla massa serier som inte heller uppfyller Bechdeltestet.

12. Filmer som faktiskt uppfyller Bechdeltestet väldigt ofta kallas chick flicks och anses vara sämre per default. Eftersom om kvinnor pratar med varandra om annat än män som kan inte filmen vara bra. Eller?

13. För att en himla massa tjejer stoppar i sig hormoner som gör att de tappar sexlusten för att de inte ska bli med barn.

14. För att män enbart om livet hängde på det skulle stoppa i sig något som skulle påverka deras prestation i sängen negativt medan det är självklart att tjejer ska göra det.

15. Om tjejen inte vill äta hormoner och därför blir med barn så är det hennes fel.

16. För att en tjej förutsätts vilja ligga om hon har utmanande kläder, flirtar eller dricker för mycket.

17. För att om en tjej anses vilja ligga om hon inte slåss för sitt liv. Ett nej eller passivitet räcker inte.

18. För att en tjej kan bli våldtagen av sex killar på en fest utan att killarna blir dömda.

19.  För att vissa kollegor förutsätter att det är P som fixade trappan hemma när vi nog gjorde ungefär lika mycket var. P förutsätts vara den tekniska kompetensen hemma utifrån att han har snopp och att jag inte har det.

20. För att det är så olika förväntningar på män och kvinnor när det gäller barn. Att män är ”duktiga” när de ”hjälper till” medan kvinnor är dåliga om de prioriterar annat och lämna barnen hos pappan.

21. För att jag anses vara snuskig om jag inte har orkat raka armhålorna på nån vecka eller två medan jag känner en massa män som aldrig rakat armhålorna utan att för den del bli betraktade som äckliga.

22. För att min hårväxt här och där anses vara ”generande” när män utan att tveka visar håriga ryggar, bröst, ben och armhålor utan att bli det minsta generade på närmsta badstrand eller överallt när temperaturen kryper uppåt.

23. För att mina tuttar anses så sexuellt laddade så att jag troligen skulle bli arresterad om jag gick barbröstad på stan medan vilken hårig snubbe med ”mansboobs” som helst kommer undan med det.

24. För att våldtäkt anses vara det allra värsta som kan drabba en kvinna. Värre än döden till och med.

25. För att tjejer rekommenderas att inte röra sig ensamma på mörka platser.

26. För att det var först för några år sedan som småtjejer fick ett neutralt namn på sitt kön. När jag var liten sa vi ”framstjärt”, men det är ju faktiskt inte en stjärt..

27.  För att jag aldrig fick testa att köra motorbåt när jag växte upp trots att brorsan fick lära sig det.

28. För att jag i tidigare förhållanden har känt att det är min plikt att ställa upp på sex trots att jag inte har haft lust.

29. För att jämställdhet ofta innebär att tjejer blir mer killiga (har byxor, börjar röka mm) men sällan att killar blir mer tjejiga.

30. .. beroende på att ”tjejgrejer” värderas lägre än ”killgrejer” och killar inte vill sänka sig (utbilda sig till tjejyrken som ger sämre lön, ha kjol, ta på sig rosa mm mm).

31. För att det inte var ok att jag blev arg när jag var liten vilket gör att jag börjar tjuta istället för att bli arg även i vuxen ålder.

32. För att det förutsattes att anledningen till att jag slutade rida när jag var 15 var för att jag blivit intresserad av killar istället när det i själva verkat handlade om dels att jag tröttnade på allt jobb runt omkring och dels att jag gått in i en depression. Vad är ”killar” för en märklig hobby undrar jag?

33. För att jag en gång sa att jag inte ville vara med på gympan för att jag hade mensvärk och blev retad för det efteråt att killarna i klassen. Så då återgick jag till att skämmas över att jag får mens istället.

Det skrämmande är att jag nog faktiskt skulle kunna fortsätta. Hur jag är, hur jag beter mig beror i mycket hög grad på ur jag har blivit fostrad och mina föräldrar har uppfostrat mig utifrån att jag förväntas bete mig och känna mig på ett visst sätt utifrån mitt kön. Det hindrar mig från att utvecklas i min fulla potential och jag kämpar hela tiden MOT det. Bara en sådan enkel sak som att kunna stå upp för mig själv utan att börja gråta. Vilken lättnad det hade varit att kunna bli riktigt arg istället!

Nu är jag ju förstås nyfiken, vad skulle det stå på DIN lista?

Publicerat på 25 oktober 2013, i Hon, han, hen. Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

 1. Vissa saker känner jag igen och står bakom helt och hållet. Vissa känner jag igen men tänker helt annorlunda på. Jag växte upp med två bröder. Vi hade schema så att alla hjälpte till med allt hemma. Däremot är jag mer ansvarstagande som person än mina bröder vilket gör att jag får dåligt samvete om jag inte hjälper till på en fest. Men det kan vara allt från att hjälpa till med köket till att bära möbler. Men det kan också vara för att jag har varit minst lika stark som mina bröder. Dock kanske jag bara kan använda min muskelstyrka än några tekniska saker men det beror snarare på att jag aldrig varit intresserad av att lära mig de delarna. Jag hade fått följa med pappa om jag velat.Jag är den enda som följt i min pappas fotspår och varit sportintresserad och tävlingsinriktad. Jag blir minst lika arg som mina bröder. Om inte argare. 😛 Mina föräldrar har aldrig tänkt tanken på frågan om könsjämställdhet utan de har bara tänkt att alla ska hjälpa till. Och så kanske jag har en fördel som har fått de flesta av mina gener från min far (enligt mig mer tjockhudad än min mor). 😉

  Jag är övertygad om att dessa tankar behövs. Att vi funderar på sådana här frågor. Men jag tänker på att killar faktiskt retas när de tycker om en person. Särskilt när de är i grupp. Det handlar ju mer om deras osäkerhet än att vi är tjejer. Likaså att killar inte klarar av att man pratar om mens. Fast visst, jag förstår att om det vore mer jämställt så skulle inte killar tycka att det var konstigt och bete sig på det sättet. Är det så du tänker? Men de skulle säkerligen även reta en kille om hans byxor gick sönder och visade vissa delar.

  Helt klart finns det mängder med frågor att jobba med! Intressant att läsa är det!

  Gilla

  • Tack för din kommentar!

   Jag tänker att det självklart är olika för alla hur man växer upp. Men för MIG var det så som jag skriver. Jag tillfrågades aldrig om jag ville följa med ut på traktorn och det förväntades inte att jag skulle göra det. Alltså gjorde jag inte det. Vem vet om jag gjort det om jag istället uppmuntrats? Min lillebror var den som tog plats, som var besvärlig, som blev arg osv. Jag tog väldigt lite plats, ställde inga krav och det förväntades av mig att jag skulle vara snäll.

   Att killar retas är ju ett faktum. Men VARFÖR retas de? VARFÖR säger fröken att det typ är ok att killar retas och att det betyder att de tycker om en? Varför tolereras det om tjejen inte tycker att det är kul? Det är ju inte särskilt respektfullt eller hur? Och varför är det just killar som retas? Jag minns en gång när jag och en tjejkompis lade ner lappar i flera av killarnas bänkar. Det var i lågstadiet och vi skrev väl att vi gillade nån och så och retades med andra. Det blev ett himla liv! Om man jämför det med när killarna retades med tjejerna så var det en mycket större grej att vi hittade på bus. Varför var det så? Jag är övertygad om att det var för att vi bröt normen. Läraren visste inte hur hen skulle hantera det, till skillnad om vi hade varit pojkar.

   Mensgrejen handlar om att vi tjejer skäms om att vi har mens. Att det ska döljas och skylas och inte pratas om. Att man har mensvärk kan man viska till närmsta väninnan typ. Så när jag sa det rakt ut så bröt jag en norm och det fick straffades jag för. Tack och lov är det lite öppnare nu, eller så har jag bara blivit vuxen? Fast att jag har mensvärk säger jag nog bara till kvinnor eller sambon. Inte säger jag sanningen till den manliga kollegan som frågar varför jag ser vissen ut någon dag? Liv Strömquist höll ett mycket intressant sommarprat om mens och skammen runt det. Lyssna på det, jag kan verkligen rekommendera det! http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=5572637

   Och jag tror precis som du, att vi behöver prata om de här frågorna 🙂

   Gilla

 2. Oj, såg att jag kommenterade inloggad som syrran. Sorry! Med andra ord var det jag Josefin som växte upp med två bröder. 😛

  Jag är glad över att andra har drivit sådana här frågor om jämställdhet. Annars skulle inte jag kunna säga att jag aldrig känt mig särbehandlad för att jag är tjej. Men jag är en person som väldigt ofta tar för mig och stor plats. Det är nu när jag blivit äldre som jag lärt mig att ta det lugnt och låta andra ta plats. Även om det är svårt! 😳

  Gilla

 3. Håller med om det mesta på din lista. En kul grej hände på mitt jobb för något år sedan; en av mina kollegor blev så provocerad att hon började gråta. När jag sympatiserade med hur skämmigt det var att tårarna alltid kom när man blir arg svarade hon: ”NÄ, jag visade verkligen att jag grät. Han borde skämmas som gör mig så illa!”
  Hon hade vett att vara stolt över sina tårar

  Gilla

%d bloggare gillar detta: