Troll är unik. Och dyr i drift.

Trolls nos var fortfarande tjock, men rodnaden och den värsta stelheten i läppen hade börjat lägga sig när vi inställde oss hos tandläkare Torbjörn i morse. Troll fick lugnande medan Torbjörn konstaterade att Trolls svullnad var väldigt ovanlig. Om tanden blir infekterad brukar hundar tydligen få en tydlig svullnad under ögat, inte alls en sådan här svullen nos som Troll. Troll blev röntgad och sen låg han på bordet medan jag satt och jobbade utanför ett bra tag.

När Troll var färdig sa Torbjörn att en infektion gått runt bakom tanden och alltså hamnat på ett annat ställe än vad normalt infektioner av det här slaget gör. Det är tydligen helt unikt att få en sådan reaktion som Troll fått, aldrig på 10 000-tals hundar med samma tandfraktur hade han sett en komplikation på det här sättet. Det var dessutom helt otroligt att det skulle ske eftersom Troll har fantastiskt (!!!) fina tänder, både för sin storlek och för sin ålder. Om han inte hade haft så fina tänder hade prognosen sett sämre ut redan från början och tanden hade nog åkt ut, nu verkar det ha varit ren otur att det blev som det blev. Vad som har hänt då är troligen att Trolls tandkött har läkt för bra och för snabbt så att bakterier inte runnit ut utan att de har blivit instängda i tandköttet uppe ovanför tanden. Sen har de först hållits i schack av antibiotikan, men börjat växa igen när kuren var slut.

Halva tanden hade redan dött och Torbjörn rensade ut hela tanden och rotfyllde den. Att dra tanden var inget alternativ eftersom det var så infekterat och risken är att man öppnar upp för infektion uppåt i käkbenet om tanden dragits. Nu när den är rotfylld borde det läka fint och med 10 dagars antibiotika igen så ska nog Troll vara fit for fight med en normal nos inom några dagar.

Det här lilla kalaset var inte jättebilligt. Över 14 000 kr har den här tanden kostat nu.Tur att försäkringar finns alltså… Jag skulle aldrig våga ha mina oförsäkrade och faktum är att jag nästan varje år har gått plus på mina försäkringar. Det har jag nu gjort i år med.. Vad försäkringsbolaget har ersatt har vida överstigit det jag betalar för alla tre. Väl värt pengarna ändå när en får med sig en lagad vovve hem igen 🙂

20131101-141042.jpg
Trolls unika näsa

Nu sover Troll och tar igen sig efter tandläkaräventyret. Man blir rätt trött av att få lugnande faktiskt.. Vi får bara hålla tummarna och hoppas att det läker som det ska nu och att svullnaden lägger sig så att Troll snart ser ut som sig själv igen 🙂

Publicerat på 01 november 2013, i Troll. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Men lille nussen då! Nu får han krya på sig ordentligt! ❤

    Gilla

  2. Ameh! Vilken otur. Det där kunde ni gott ha fått slippa tycker jag!

    Gilla

%d bloggare gillar detta: