Självkontroll, tålamod och ett fast grepp

Nu när det är kallt och mörkt så är det ju ypperligt att ha en lång lista på saker man kan träna inne eller möjligtvis i skenet av en lampa utomhus. Självkontroll är något som bara Troll är bra på av mina hundar och det beror framför allt på hans ganska korta men intensiva lydnadskarriär. Då lärde han sig att sitta lugnt och stilla i flera minuter och ha tålamod. Men de andra båda, framför allt Monster, nja.. Så vi tränar med nyfödd inspiration efter kursen för Malin med godisar som man inte får ta. Yeti är just nu bäst på den leken. Både Monster och Troll försöker fundera ut vad jag vill, framför allt testar de att backa. Troll backade upp i den öppna spisen igår samtidigt som han gnällde och det var ju kanske inte riktigt det jag var ute efter. Framför allt inte det där gnällandet.. Ett lugnt fokus där man inte försöker ta godiset hade räckt ypperligt. Monster är väldigt intensiv och försöker gräva ut godiset ur handen. Här har jag verkligen missat något i hans träning. Monster är explosiv, intensiv och gasad, men självkontroll har han inte. Jag tror att vi skulle tjäna på att ha lite mer av den varan faktiskt..

Den största utmaningen när man har flera hundar är att träna just EN hund utan att övriga blandar sig i. Troll har en tendens att galoppera runt den tränande hunden i cirklar och Yeti blir till och med förbannad och biter Monster om det är stackars Monster som får uppmärksamhet. Monster vill mest vara med när de andra tränas, men han är faktiskt den som är minst irriterande.Galopperande och bitande hundar är en ohållbar situation som jag för ett tag sen började försöka lösa på egen hand. Malin bekräftade att jag var på väg åt rätt håll och nu har vi tränat intensivt på just detta. Det ser ut såhär: Alla hundar ska upp i soffan. En hund i taget kommer ner på golvet och får träna medan de andra ska sitta kvar i soffan. De får ha vilken position de vill, men de ska hela tiden vara kvar på soffan. Troll är bäst på det, men så är han ju som sagt både 10 år gammal och har tävlat elitlydnad.. Monster klarar det ganska bra men sitter och laddar hela tiden så att jag får torka upp stora pölar dregel från golvet. Yeti blir bättre och bättre. Med godis fungerar det ganska bra nu, om jag tar fram flätan och kampar går det som väntat sämre. Då vill ju såklart Yetskin vara med! Men det får han inte.. Igår visade jag prov på stor flexibilitet när jag tryckte in godis i Yeti samtidigt som jag försökte få Monster att komma med leksaken så fort som möjligt till min hand.

Vi tränar kamp också, Yeti och jag. Nu när jag fått inspiration och tips om hur man lär hunden att komma in med leksaken så tränar jag det med Monster också. Han kommer med leksaken, men kanske inte så snabbt som önskat.. Yeti kommer helst inte alls. Men det håller på att utvecklas åt rätt håll!

Jag var hyfsat nöjd med Yetis lek tills för ett par dagar sedan. När jag då  funderade på det ordentligt så känns det däremot inte perfekt. Flera bitar är saknas faktiskt innan det är perfekt. Mina måttstockar är de båda äldre hundarna som har en utmärkt kamp. De tar ett kraftigt tag, håller fast hårt, de tar inte omtag och de sliter och rycker bakåt. De jobbar hårt även om jag är passiv, de lägger tyngden bakåt och jobbar hårt med hela kroppen. Dessutom är deras lek ovillkorlig, de leker ALLTID under alla förutsättningar. Yeti leker inte under alla förutsättningar (till exempel när vi möter andra hundar), han tar omtag och han är inte tillräckligt intensiv. Det får vi jobba på helt enkelt! Det tog längre tid att få igång Yetis lek än vad jag minns att det gjorde med de andra båda och vi är inte riktigt där än. Men det kommer! Målet är en lika bra lek som de andra pojkarna, fast med ett bättre ”loss” och en snabbare fart tillbaka än åtminstone Monster 😉

Publicerat på 14 december 2013, i Just nu, Monster, Troll, Yeti. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Ja, det där med att träna flera hundar när de andra är i närheten är något som man verkligen får klura lite på att lösa. Fungerar ganska bra med mina. Utom när jag tar fram sagostenen! Då försöker alla hoppa upp på bollen vid minsta tecken på att den är ledig. Försöker se det posivitva – de älskar att göra balansövningar!

    Gilla

%d bloggare gillar detta: