När juldagsmorgon glimmar..

Nä, idag glimmar ingen morgon. Istället öser regnet ner och det är 6 plusgrader. Juldagen är det alltjämt, det kan inget väder ändra på och vår jul är underbar oavsett väder. Härligt sällskap, massor med god vegetarisk mat och lugn och ro hemma, kan det bli bättre?

Dan före dopparedan träffade vi ett stort gäng i Tinnerö för en långpromenad i (faktiskt!!) solen! Att det blåste storm gjorde mindre, särskilt när vi hamnade i lä och solen strålade som om det vore mars. Jag inledde promenaden med att få ett psykbryt på min just nu ganska jobbiga 8-månadersvalp, men när väl det gick över så uppförde sig hundarna på ett lysande sätt. Även det yngsta monstret, som lekte lyckligt med alla hundar. Ida hade med sig kameran och killarna fastnade på bild, framför allt mina busigaste killar Yeti och Troll. Monster busar inte lika mycket och fastnade heller inte på kort 😉

20131225-102658.jpg

Glad och yster!

20131225-102733.jpg

Kanske den enda gången Yeti stod stilla?

20131225-102803.jpg

Troll, Pesto och Tigi! Troll var äldst i gänget, men en av dem som busade mest! Still going strong 😉

20131225-102829.jpg

Tigi och Yeti!

Yeti och jag har några pågående konflikter för tillfället. Framför allt handlar det om att dra i kopplet och att äta bajs. Yeti är duktig på att gå fint i koppel i störningsfri miljö, men om störning uppkommer, som en annan hund eller kanske en bajskorv som Yeti vill äta upp, så inte bara drar han utan rycker. Så att armarna går av ungefär. I det läget är Yeti inte tillräckligt intresserad av belöning utan han rycker liksom på utan att bry sig om övriga flockmedlemmar eller mina axlar.

Nästa konflikt är den om bajset. Han äter alltså ALLT bajs som går att hitta. Som upplysning finns det väldigt mycket bajs längs vägarna. Yeti går med nosen i backen stor del av tiden för att hitta bajs. Om man äter stora mängder bajs så blir man såklart bland dålig i magen. Då kan det hända att man måste lägga en hög av en mindre fast kvalitet på lämpligt ställe . Ett bra ställe att lägga högen på är bakom julgranen. När matte upptäcker den genom att hon kliver på den när hon sätter upp julgransbelysningen blir hon ännu mindre förtjust i Yetis bajsätande. Om man säger så…

Så snälla snälla, säg att bajsätande går över med åldern? Eller ska jag skaffa munkorg? Ryckandet i kopplet kommer vi att få bukt med, det är jag helt säker på, men vad i hela friden gör jag med bajsätandet? Jag blir så äcklad att jag inte vet vad jag ska göra. Förutom att hota med Blocket, men på något sätt känns det inte som att det hotet riktigt når ända fram?

Troll i bustagen!

Troll i bustagen!

Men jag ska inte gnälla på Yeti hela detta inlägg utan jag ska hylla honom också! Igår vallade vi en sväng före jullunchen och jag bestämde mig för att Yeti faktiskt har blivit en så vuxen hund att jag kan ställa lite krav på honom i fårhagen. Han drar väldigt mycket in till fåren och är helt omöjlig att få att ligga ner trots att han faktiskt kan ligg i andra sammanhang. Jag har mest bebisvallat med honom och balanserat eller gått med honom i lina. Jag har helt enkelt inte ställt så stora krav på honom utan jag har låtit honom känna på vallningen utan så mycket styrning. Nu var det ett tag sen jag vallade, han fylelr snart 9 månader och jag bestämde mig för att det var dags! Så igår lade jag på ett par krav, dels att han SKA ligga ner och dels att han inte får dra in i hagen. Läggandet tog det en stund innan Yeti köpte, men han gjorde det! Att inte dra in till fåren tog faktiskt kortare tid! Själva vallningen gick riktigt bra, men nu vill han mest flanka. Jag ska ta ut honom på stora fältet och verkligen träna fösning, men igår tränade vi bara i lilla hagen och när fåren hela tiden hamnar i hörnen så går det ju inte att fortsätta att lägga trycket rakt på utan det blir flank istället för att hålla dem i rörelse. Yeti vill nämligen röra på dem, hela tiden.

Genom att jag ställde krav på honom med läggandet så köpte han bättre att jag styr honom i drivningen och hela vallningen blev bättre. Yeti är väldigt trevlig i vallningen, han har inte en tanke på något dumt utan har full koncentration och kontroll. Han är en rätt tuff hund att träna, men han är samtidigt väldigt mottaglig för krav. Envis som synden mot fåren och han skulle nog aldrig lägga av att arbeta även om det skulle bli jobbigt. En riktigt bra arbetshund med andra ord! Det ska bli spännande att se vad det blir av den här lilla hunden 🙂

20131225-102841.jpg

Julaftonsvallning!

Monster och Troll fick också valla förstås! Troll gick väl sådär, jag satte inte lina på honom och då glider han på flankerna konstant. Het var han också! Glad och lycklig galopperade han runt fåren och tog sitt arbete på största allvar. Nästa gång blir det lina och lite styrning på ekipaget 😉

Monster behöver valla oftare för att få ordning på höger och vänster oavsett vart jag befinner mig. Nu har han svårt att ta flankerna när jag är bakom honom eller står stilla en bit bort. Utöver det går han himla fint! Åh, vad jag vill ut och tävla honom i vallningen! Det skulle vara så kul 🙂

Publicerat på 25 december 2013, i Foto, Just nu, Monster, Troll, Vallning, Yeti. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Jag är ledsen över att behöva säga det, men bajsätandet går inte över. I alla fall har det inte gjort det hos mina hundar… Både Onnie och Pixel är helt hopplösa. Tror det har att göra med att dom är uppväxta på landet och här finns inte så mycket annat att göra på promenaderna än att leta bajs. Mina hundar som växt upp i stan har aldrig varit så, dom satsar mer på nosandet 😉 som tröst kan jag säga att dom får otroligt tåliga magar! Klarar av allt bajs och annat skit 😛

  Gilla

  • Vad tråkigt att du säger att det inte går över! Det jag kan hoppas på är väl att han får ett större intresse för andra lukter när testosteronet ökar då? Dina är ju kastrater, Yeti kommer ju få en ökad könsdrift. Kan ju hoppas att det gör att bajsintresset minskar?

   Gilla

 2. Som kontrast till AC skulle jag säga att det absolut går över. Förutom hästbajs, som fortfarande är rätt oemotståndligt. 😀 Men annars så! Nanny slutade när hon fyllde typ ett år. Hon hade en period mellan sju åtta månader till ett år. Vidrigt.

  Gilla

%d bloggare gillar detta: