Det handlar inte om rosa kläder

I diskussioner om genus blir det uppenbart att många har missat budskapet. Egentligen förstår jag inte riktigt hur, det finns hur mycket material som helst om feminism och vad det står för. Det finns massor med kloka blogginlägg som reder ut begreppen, men de verkar inte nå ut. Diskussionen har en tendens att fastna vid att tjejer visst ska få ha rosa kläder eller att min som minsann lekte med bilar fast jag gav honom dockor. Jag tror att det absolut största problemet är att när en feminist vill prata om stora frågor så får hen ett par frågor som upprepas gång på gång. 1. Men VARFÖR får inte flickor ha rosa på sig? 2. Men har inte feminismen gått för långt EGENTLIGEN?

Så. Vad handlar det egentligen om?

Det handlar inte om att män och kvinnor ska vara exakt lika. Det är vi inte. Jag har till exempel en livmoder och förmågan att föda och amma ett barn till skillnad från en man. Men det ska inte styra hur jag blir behandlad. Även om det går att hitta skillnader mellan män och kvinnor i hur våra hjärnor fungerar så är de individuella skillnaderna större än de mellan könen och för den delen mellan olika kulturer.  Bara för att jag är flicka så innebär det inte att jag per automatik älskar alla barn eller trivs med att jobba i vården. Många pojkar gillar bilar, men alla gör inte det. Genom att utgå från att vi är individer istället för kön så ger vi människor utrymme att utvecklas så som vi  själva vill, inte så som det förväntas av oss!

Det handlar om att kvinnor inte får ta plats i media. Massor av kvinnor som figurerar i media i olika sammanhang (men framför allt feministiska) blir hotade till livet. De får höra och läsa allt möjligt om hur de ska knullas och dödas så att de lär sig sin plats. Lyssna på Maria Svelands sommarprat från sommaren 2013 till exempel. Män tillåts ta större plats  i media även om de har obekväma åsikter.

Det handlar inte om att flickor ska förbjudas att leka med dockor. Men vi vill inte begränsa utbudet med leksaker till flickleksaker och pojkleksaker. Vuxna män städar hemmet idag, varför inte erbjuda spisen och leksaksdammsugaren även till pojkarna? Eller varför inte ge en kissdocka till den lilla pojken som han kan mata medan mamma ammar småsyskonet (eller pappa matar med flaska?)? Vi förutsätter idag att männen ska vara hemma med barnen också, varför inte implementera det redan från början? Och varför inte köpa den där coola röda bilen även till brorsdottern? Hon kanske i slutändan föredrar nallen, men det spelar väl ingen roll, tänk OM hon hellre hade velat leka med bilar men aldrig gavs möjligheten eftersom bilen ”kändes” som en killgrej? Tack och lov tror att jag att det här är på väg åt rätt håll. Åtminstone börjar Toys R Us katalog bli alltmer könsneutral och det är ju ett stort steg i rätt riktning!

Det handlar inte om att hata män. Tvärtom, jag älskar min sambo och han är en man. Jag är dessutom inte alls unik som både är feminist och lever i ett heterosexuellt förhållande. Däremot vänder jag mig kraftigt mot den bild som män får i till exempel våldtäktsdomar, att män styrs av snoppen och inte förstår ett nej. Män framställs som djur (fast det är en förolämpning mot djuren) som inte kan behärska sig utan som styrd av sina instinkter att härska och söndra sätter på allt som rör sig, om objektet i fråga triggar honom genom korta kjolar eller berusat uppträdande. Männen jag känner är tänkande människor med känslor! De har respekt för andra människor oavsett kön! De kan mycket väl ta ansvar för sina handlingar! Om vi lär våra pojkar att ha respekt för andra redan när de är små och om vi låter även män ta ansvar för samtycke i sexuella situationer även i domstolarna, då har vi kommit långt!

Det handlar om att vi inte ska ha högre krav på tjejer. Flickor måste prestera högre för att få samma betyg som pojkar i skolan. Flickor förväntas ”lugna ned” stökiga pojkar genom att sitta bredvid dem, något som troligen försämrar flickans skolresultat. Flickor har större krav på hur de ska se ut, vilka kläder de ska ha, hur mycket de ska väga, att de ska ha bröst men inte för små eller för stora, att de ska ha smink redan i mellanstadiet eller ännu yngre. Flickor har viktnoja redan som 7-åringar, flickor mår generellt sämre, de skär sig oftare, de får oftare anorexia. Flickor hjälper i högre grad till hemma, flickor får lägre veckopeng. Det flickor gör värderas helt enkelt lägre och döms hårdare än det pojkar gör.

Det handlar om att kvinnor inte ska skuldbeläggas. Redan i småskolan är det tjejerna som ska ”säga ifrån” om killarna retas. ”Boys will be boys”, eller ”han gillar ju dig” eller ”du får säga ifrån mer” eller ”pussa pojkarna som retas så blir det nog tyst på dem” är saker som sägs till flickor som är trötta på att bli retade. Men om jag som liten lär mig att jag ska pussa pojkar som retas, hur ska jag då hantera män som trakasserar mig på jobbet? Ska jag ligga med dem då? Eller borde vi helt enkelt lägga skulden på männen? Pojkar ska inte retas, för det är helt enkelt inte snällt. Män ska inte våldta kvinnor för det är helt vansinnigt fel. Oavsett vad hon hade på sig och oavsett hur full hon var eller hur många hon legat med tidigare. Men så länge vi lägger skulden på flickor och kvinnor så kommer männen inte att ta ansvar för sina egna handlingar. Låt pojkar lära sig vad som är rätt och fel, lär dem respekt och empati. Låt dem begripa att ett NEJ är ett NEJ redan när de är små så är nog chansen betydligt större att de faktiskt förstår ett NEJ när de får höra det som unga eller vuxna.

Det handlar om att kvinnor inte ska framställas som endimensionella. I väldigt många serier och filmer finns det EN kvinna som endast har rollen som KVINNAN. Typ Smurfan i smurfarna. Eller så har hon typ samma egenskaper oavsett om hon heter Marge Simpson eller Lois Griffin. Eller så är kvinnan den som ska räddas, hon är en slagpåse eller sitter inspärrad, hon är offret. Hennes uppgift är att se rädd ut och att slänga sig om halsen på hjälten. Fram med FLER filmer och serier som klarar Bechdeltestet, dvs att det finns 1. fler än en namngiven kvinna som 2. pratar med varandra om 3. något annat än män. Så enkelt men ändå tydligen så svårt. Fram med filmer som visar olika kvinnoroller med personligheter som inte är knutna till könet! Under förra året var det en hel del av de filmer som såldes bäst sådana som klarade Bechdeltestet så det är helt klart ett säljande koncept!

Det handlar om att kvinnor inte ska framställas som objekt. Otroligt mycket reklam glorifierar våld mot kvinnor, eller porträtterar kvinnor som delar av objekt. Det gör att vi undermedvetet lär oss att kvinnor inte är människor. Kolla den här korta, men väldigt lärorika filmen!

Det handlar om så otroligt mycket mer. Det handlar om att kvinnligt anses mindre värt än manligt. Att manliga egenskaper är åtråvärda och kvinnliga mindre värda. Att tjejer är lite mer värda om de närmar sig männen, medan män är mindre värda om de är mer kvinnliga. Att en mängd kvinnor misshandlas och dödas av män varje år. Att kvinnor får lägre lön än män för samma arbete. Att om en kvinna blir våldtagen på en fest eller av personer hon känner så är det en väldigt stor risk att förövarna går fria trots att hon skrek NEJ tills stämbanden svullnade. Att om en kvinna bli misshandlad i hemmet, skriker och därför blir anmäld till hyresvärden för att hon stör, så får hon inte stöd av hyresvärden för hennes utsatta situation utan ett vräkningsbesked.

Men kanske framför allt handlar det om att detta kallas kvinnofrågor när det är ett samhällsproblem som angår precis alla. Även män och till och med alla de som säger att de inte tycker att genus är viktigt.

Publicerat på 24 januari 2014, i Hon, han, hen. Bokmärk permalänken. 29 kommentarer.

 1. Här har du en bra länk till ett exempel där kvinnor o män får olika lön för samma arbete: http://www.svd.se/naringsliv/karriar/bertil-en-sallsynt-barnmorska_1826297.svd

  Gilla

  • Vad bra! Artikeln är särskilt bra eftersom den pekar på att män ALLTID har fördelar oavsett om de jobbar inom ett mansdominerat eller kvinnodominerat område.

   Jag minns väl hur männen glorifierades när jag jobbade inom äldreomsorgen och hur en man (ca 50 år) sa till en kompis till mig som var 20 (och jämngammal med hans äldsta dotter) ”Fan, Namn, vilken snygg häck du har!” inför ett gäng kvinnliga kollegor. Kollegorna skrattade… ”Amen Lasse, så du säger…”

   Slår vad om att han även hade rätt mycket högre lön än kvinnorna..

   Gilla

 2. Åh, så himla himla bra. Ibland blir jag så sjukt trött på att bara få diskutera barnkläder när jag egentligen vill få prata om samhällsstrukturer, om våldtäktskultur, om lika lön, om 100 möjligheter istället för två…

  Gilla

 3. Håller helt med. Bra skrivet!

  Gilla

 4. Bra grejjer! Tänker likadant. Diskuterar sällan barnkläder.

  Gilla

 5. Mycket tänkvärt.
  Men jag tycker det är lite orättvist att skylla detta på männen: ”Flickor har större krav på hur de ska se ut, vilka kläder de ska ha, hur mycket de ska väga, att de ska ha bröst men inte för små eller för stora, att de ska ha smink redan i mellanstadiet eller ännu yngre. Flickor har viktnoja redan som 7-åringar”

  Enligt min erfarenhet är det sällan män som bedömer/dömer kvinnor. Istället upplever jag det som att det oftast är kvinnor som dömer andra kvinnor – och det förbaskat hårt, och med väldigt små toleransnivåer.
  Så jag tror att en del i den kvinnliga frigörelsen handlar om att kvinnor ska sluta döma andra kvinnor så hårt. Annars kommer ni aldrig våga ta för er på samma sätt som männen, och då kommer ni aldrig heller ikapp.

  Gilla

  • Jag har nog inte skyllt flickornas viktnoja på männen heller? Det är snarare samhället som har de kraven på flickor. Men att säga att tjejer sätter press på varandra är också orättvist. Det är snarare samhället som sätter upp krav som är omöjliga att nå. Med samhället menar jag de signaler som når ut till oss hela tiden, reklampelare med extremt smala tjejer, löpsedlar som ständigt skriver om vikt och dieter och samtidigt hugger direkt om en kändiskvinna råkar visar det minsta lilla hull.

   Sen tror jag att du har missat en stor del i den extrema nätmobbingen som kvinnor som debatterar i media råkar ut för. Det är i de allra flesta fall män som hotar att våldta, knulla och döda så fort en kvinna gör sig hörd.

   Vet inte om du följer I fucking love science på fadebook? Det är en himla smart tjej som lägger ut en massa nya och intressanta grejer som har med vetenskap att göra. Alla trodde att hon var man först, när det ”avslöjades” att hon var kvinna fick hon utstå MASSOR med kommentarer om att hon borde visa tuttarna tillsammans med en massa andra tilltal i samma och värre anda.

   Många män verkar avsky om en kvinna har åsikter eller kunskaper och anstränger sig väldigt hårt för att få kvinnan att ”hålla sig på sin plats” och det är ett betydligt större problem att bli hotad med våldtäkt för att man öppnar munnen än att en annan kvinna tittar lite snett.

   Gilla

   • Visst har jag hört om I fucking love science (har följt gruppen i över ett år), och kommentarerna hon fått.

    Just detta är ett ganska stort problem inom spelvärlden där det är väldigt många puber-nerandertala tonårskillar (plus såklart en och annan vuxen idiot) i forumen och chattarna, såväl som personer från olika delar av världen där kvinnobilden är en helt annan.
    Du skulle sett debatten som uppstod när Gamespot gav ”GTA 5” ett poängs avdrag i sin recension för spelet har en hemsk kvinnobild (så det fick ”bara” 9 av 10 möjliga poäng).
    När det sedan visade sig att det dessutom var en kvinnlig transvestit som recenserat spelet, brakade helvetet lös ordentligt med just den typen av kommentarer vad det gäller våldtäkter, mordhot o.s.v.
    (en liten film där Gamespot själva berätta vad de tycker om saken ca 3 minuter in): http://www.gamespot.com/videos/feedbackula-gta-v-review-revulsion/2300-6414760/

    Men även om det är för jäkligt hur kommentarernas karaktär ändras så fort det riktar sig mot kvinnor, så tycker jag ändå att det är ett relativt litet problem jämfört med vardags-kraven. Näthat kan man i regel välja om man vill sticka ut hakan och riskera att (oförtjänt) drabbas av. Men löneklyftor, snäva ramar för utseende, uppförande m.m. drabbar nästan alla oavsett.

    Gilla

    • Jag skulle iofs vilja påstå att det är ett extremt stort problem att näthat och hot drabbar nästan alla kvinnor som sticker ut näsan och visar att de har en åsikt eller kunskap. Det är ju ett extremt sätt att verkligen visa ALLA kvinnor (även de som inte sticker ut) att kvinnors plats är att tiga still.

     Jag skulle nog vilja säga att männens vilja att sätta kvinnan på sin plats är ett av de största problemen vi har i världen. Kolla vad som händer i Indien till exempel, där män gruppvåldtar kvinnor som inte uppför sig enligt normen på löpande band.

     Gilla

  • Dessutom handlar det inte att vi ska ”ta för oss” på samma sätt som männen. Det handlar om att samhället inte ska döma en efter kön. Att säga att män ”tar för sig bättre” än kvinnor är en del av problemet, då har en utgått direkt ifrån att män har vissa egenskaper som kvinnor saknar och att den kvinnliga motsvarigheten är sämre än mannens.

   Gilla

   • Nej det handlar om att män tar för sig bättre. Män visar med klarhet ”det här förtjänar jag”, medan tjejer mer sällan visar detta, vilket är ett stort problem. Jag som man tänker då rakt inte, som jag ser det, försämra mig själv för att släppa in någon som inte vågar försöka ha samma pondus.
    Har ingenting emot att missa någonting för att en kvinna fick möjligheten istället, men då ska det vara för att hon förtjänade det, inte för att hon kvoteras in på något sätt.

    Gilla

    • Så du menar att du tycker att det är ok att män kvoterats (och kvoteras) in till nästan alla höga poster i hela världen, men att det aldrig är ok att kvotera in en kvinna?

     Jag tycker att din kommentar är antifeministisk och liknande kommentarer kommer inte att godkännas i min blogg.

     Gilla

     • Jag tycker inte att kvinnor ska kvoteras in bara för att dem är kvinnor utan snarare för att deras egenskaper är bäst för jobbet. Om man bara slänger in kvinnor på chefsposter utan rätt motivation så blir ju hon ”Smurfan”, hon fick jobbet bara för att hon är kvinna.
      Ser du inget problem i detta?

      Gilla

      • Självklart ska även kvinnorna vara kvalificerade för jobben. Rätt person på rätt plats.

       MEN män har kvoterats in på alla höga poster sedan urminnes tider, jag är förvånad över att inte fler är upprörda över det?

       Gilla

 6. Åh så bra skrivet! TACK!

  Gilla

 7. Det här inlägget gör bra i att peka ut att det är kvinnor som främst drabbas av de ojämlika samhällsstrukturer vi har. Det är viktigt att komma ihåg och driva. Samtidigt tycker jag att det blir problematiskt att prata om ”vad feminismen handlar om”. Feminismen är en bred rörelse och jag känner inte igen den feministiska kamp jag finns i och agerar för, varken här eller i ex Belinda Olssons Fittstim.

  I hennes serie menar hon att männen ”gått med på” eller ”anpassat sig” till feminismen. I min värld t j ä n a r m ä n på feminismen, och d r i v e r den. Det handlar om rätten för alla kön att vara hela människor. För män handlar det om en rättighet till föräldraskap och mjukhet, känsloliv och bli tryggade från mäns våld mot män. För kvinnor handlar det om lika lön, rätt till sin kropp och att bli tryggade från mäns våld mot kvinnor. För flickor och pojkar handlar det om att bli bemötta i sin egen rätt som barn, utan könstypiskaförväntningar och begränsningar.

  Den andra vitigaste punkten i min feminism är att det är en intersektionell rörelse. Den uppmärksammar maktstrukturer i samhället och hur de förhåller sig till varandra. En svensk kvinna kan ha strukturella fördelar gentemot en iransk man, men en somalisk kvinna står lägst av alla. Feminismen som jag ser den idag är
  medveten om klass, kön, etnicitet, funktion, ålder m.m.

  I maktbegreppet kan ingå att vissa har för mycket makt – och måste dela med sig. Just nu är det svenska män som måste dela med sig mest. Det rör upp känslor. Men som jag ser det tjänar alla på feminism. Det är en långsiktig rörelse som handlar om allas rätt att vara hela människor, på lika villkor.

  Gilla

 8. Så bra skrivet! Där satte du ord på många fina tankar. Väldigt, väldigt läsvärt.

  Gilla

 9. Bra skrivet men fundera lite på den här meningen.
  Eller rättare sagt studera djurlivet och under vilka premisser de flesta arter parar sg.
  ”Män framställs som djur (fast det är en förolämpning mot djuren) ”.

  Gilla

  • Eftersom vi hade stuteri och bondgård när jag växte upp har jag sett fler parningar är de flesta skulle jag tro. Ett sto sparkar när hon inte vill och det respekterar en hingst med självbevarelsedrift. Mina hanhundar backar när en tik fräser ifrån.

   Inom vissa arter förekommer sex som ett våldsamt inslag som inte alls ser trevligt ut men inom väldigt många arter är det honan som bestämmer när hanen får komma till.

   Att säga att män beter sig som djur är otroligt generaliserande och förolämpande mot djuren. Det vore mer korrekt att säga att de män som våldtar beter sig som en gräsandshane om en ändå vill använda ett exempel 😉

   Gilla

 10. Kloka du! Delar!

  Gilla

 11. Bra skrivet! Som komplement till Bechdeltestet skulle jag också vilja nämna Mako Mori-testet, som går ut på att det ska finnas åtminstone en namngiven kvinnlig karaktär med en storyline som inte handlar om att hitta en man åt sig. Bechdeltestet är också OK, men i mitt tycke ändå för lite för att användas som det enda kriteriet för att avgöra om en film är feministisk (två hastigt namngivna kvinnor kunde typ prata nagellack eller babykläder i trettio sekunder och det skulle göra filmen feministisk…)

  Gilla

 12. Otroligt bra! 🙂

  Gilla

 13. Håller helt med, men låt oss inte glømma førældrarna som førebilder. Vi kan peka hur många fingrar som helst på samhælle och media, som ær føretalare før hur kvinnor ska gå upp i utseende, men nær det också ær det viktigaste før mamma, hur ska dottern då læra sig något annat? Mamma shoppar klæder, står framfør spegeln och tycker att hon ær tjock. Mamma sminkar sig och ojar sig øver rynkor. Mamma tar marktjænsten hemma – før om hon nu inte tar køket, æven om mannen har lovat det, så blir det ju inte gjort.
  Låt os stæda framfør egna dørren, innan vi stæller oss på barrikaderna.

  Tack før superbra inlægg!!!

  Gilla

 14. Vad har du för källor för att flickor måste prestera mer i skolan än pojkar för att få ett givet betyg? Statistik som rör de nationella proven pekar på ett motsatt förhållande mot det du torgför. http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2011/12/04/pojkar-missgynnas-allt-mer-betygsattningen

  Gilla

 1. Ping: Genus | Pearltrees

 2. Ping: "Det handlar inte om rosa kläder" - Cecilia Blankens

 3. Ping: 140203 – Feminism: det behöver sägas en gång till! | Livet på västkusten

%d bloggare gillar detta: