Bära barn del 1 – sjalar och selar

Jag tänkte kort beskriva bärande av barn av den enkla anledningen att jag i min vildaste fantasi inte kunnat ana att barnvagnarna skulle stå och damma medan jag bär runt på bebis i en vävd sjal. Visst är det fascinerande hur olika saker kan bli från tanke till praktiskt genomförande? Vi utvecklas hela tiden, hittar nya vägar och lär oss nya saker – det ger mig hopp! Nåväl, åter till bärandet.

1. Varför bära? De flesta (men inte alla såklart) barn har ett stort (enormt) behov av närhet när de är små. De har legat i mammas mage i 9 månader, ständigt omgivna av värme och ljud som sin mammas hjärtslag. Trångt är det också. Att komma ut i en kall, stor och tyst värld är skrämmande och den tryggaste platsen är nära hjärtat hos sina föräldrar. Att bära barnet i armarna blir snabbt tungt, men i en sjal får en händerna fria och barnet ligger trångt och varmt, nära nära.

2. Trikåsjal är det som rekommenderas att en börjar med. Det fungerar även på en väldigt liten bebis vilket det inte alltid gör med selar. Trots att jag hade spädbarnsinlägg i min sele så kändes den stor när Arvid vägde runt 3 kg.. Trikåsjalen kostar runt några hundralappar och knyts på ett sätt som är lätt att lära sig. En bär alltid på magen i en trikåsjal. Den är mjuk och go men blir svajig och kan kännas tung att bära i när bebisen blir lite större.

IMG_4052.JPG
Vår första trikåsjal, en Aldoria Bambu. Den är sval och passar små sommarbebisar!

3. När trikåsjalen börjar kännas tung och svajig börjar det bli dags att byta till en vävd sjal! Vävda sjalar finns i otroligt många färger, mönster och material. De finns även i olika längder mellan 1-8 där 2-7 är vanligast. En 2a är 2,7 m och en 7a är 5,2 m och det skiljer 0,5 m mellan varje storlek. För en nybörjare är det lättast med storlek 5, 6 eller 7. Vävda sjalar kan kosta från några hundralappar till flera tusen för de mer exklusiva. För ett mindre barn funkar det fint med en sjal i bomull medan det för större och tyngre barn passar bättre med olika blandningar mellan bomull och till exempel hampa eller lin.

IMG_4154.JPG
Min första vävda sjal, en Elleville Jade, stl 5, 100 % bomull

Nu på vintern kan det passa bra med en sjal i ylle medan på sommaren kanske det funkar bättre med en bambublandning.

IMG_4417-1.JPG
Min andra vävda sjal och den vi använder allra mest just nu, en Elleville stl 7 med 40 % ull knuten i en fwcc, front wrap cross carry

I en vävd sjal kan en ha bebis på magen, på ryggen eller på höften. Det finns massor av olika knytningar, en av de enklare att börja med är fwcc som jag har på bilden ovan. Det finns massor av filmer på youtube som visar hur en ska knyta. I en vävd sjal kan en även bära större barn eftersom sjalen sprider ut vikten över rygg och axlar.

4. Det finns även ringsjalar som en hänger över ena axeln. De är vävda och passar bättre vid kortare stunder av bärande eftersom vikten inte blir jämnt fördelad. Men den går fort att ta på sig och eftersom det är mindre tyg passar den bra att ta på sig till exempel om vid en ska shoppa lite snabbt.

5. Selar finns det en hel uppsjö av. Först och främst så ska en satsa på en ergonomisk sele. Det finns massor av ergonomiska delar som Pognae, Beco, Boba, Tula, Ergobaby m fl. Vad som INTE är en ergonomisk sele är Babybjörn, köp inte en sådan! De ergonomiska selarna är bättre för både bärare och framför allt för barnet, de ger stöd från knäveck till knäveck och hjälper till så att ryggen blir C-formad. Barnet ska sitta i grodposition med knäna högre än rumpan och rund rygg. En kan bära på ryggen, magen eller höften men alltid med barnets framsida mot din kropp. Det finns någon sele (Ergobaby 360) som funkar för bärande framåt men barnets position blir inte lika bra. Vilken sele som är bäst av de ergonomiska selarna är en smaksak. Själv gillar jag min Pognae men får lite ont i skuldrorna om jag bär länge medan Ergobaby inte alls föll mig i smaken. Om en har större barn är det många som gillar Tula Toddler som är bredare i sätet. Till mindre barn finns spädbarnsinlägg till selarna men de kan se väldigt olika ut.

IMG_4262.JPG
Arvid och jag med selen från Pognae

6. Mei tai m fl. Det finns en uppsjö av olika hybrider mellan sjal och sele som kan se lite olika ut. De är ofta gjorda i fina tyger och är riktigt vackra! Jag kan inte så mycket om just dessa men de består av axelband och ryggdel för barnet som en sele men har inte midjeband utan istället knyter en runt midjan.

Hoppas att du blivit inspirerad av prova! Att bära har ju förutom att det är supermysigt även fördelarna att en får händerna fria att hålla hundkoppel i och en kan gå i terräng istället för bara på vägar. Perfekt! Två tips om du vill veta mer är grupperna Bärsjalar och Bärsjalar och bärselar säljes/köpes på Facebook!

Publicerat på 29 november 2014, i Bära barn, Bebis. Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

  1. the crazy pack

    Vad glad jag blir att läsa att ni trivs så bra m bärandet! 🙂 Jag älskar verkligen att bära, tyvärr håller inte min kropp för det i den utsträckningen jag vill. Men det finns inget mysigare!!

    Gilla

  2. Oj shit. Det där var ju en hel vetenskap… Ska lägga det här inlägget på minnet och återkomma lite längre fram. 🙂

    Gilla

%d bloggare gillar detta: