Bära barn del 3 – Bebisens kläder

Finns det något svårare än att som nybliven förälder avgöra hur mycket kläder barnet behöver för att vara lagom varm? Fryser hen, eller är hen för varm är den ständiga frågan! Åh så mycket lättare det blir när barnet kan svara själv på frågan, men fram tills dess får vi försöka gissa så bra vi kan.

Den stora och avgörande frågan är vart du har bebisen? Utanpå jackan, under jackan men utanför det värmande lagret (tröjan) eller under det värmande lagret nära kroppen? Ett barn som bärs i sele eller sjal kan få mycket värme från den som bär men vind och kyla kan komma åt fötter, ben och huvud.

I de tidigare inläggen har jag redan beskrivit vilka typer av bärdon som finns och lite olika typer av bärkläder. Detta inlägg utgår ifrån att en har någon form av bärkläder på sig, ska bebis hänga utanför jackan en kall vinterdag krävs väldigt mycket kläder för att hålla hen varm. Om bebis är under jackan eller under ett bärskydd däremot, då behövs inte så mycket kläder!

A och O är alltså fötter och huvud och även den lilla nacken som lätt blir oskyddad när en bär.

1. Väpnarluvan är perfekt när det är kallt eftersom den skyddar både det lilla ansiktet och nacken. En luva i ylle värmer även om det blir lite blött runt näsan och munnen. Om det blåser mycket eller är väldigt kallt går det att ta en mössa i ett mer vindstoppande material över.

2015/01/img_4581.jpg
Väpnarluva i ull från Manymonths

2. Fuskpolon finns även i barnstorlek och funkar finfint för frusen liten hals om det inte känns så kallt att du vill använda väpnarluvan. Denna är från Mam och går att knäppa ihop med den i vuxenstorlek som visas i inlägget om bärkläder!

2015/01/img_4583.jpg
Fuskpolo från Mam

3. Booties eller babylegs (benvärmare) i merinoull är kalas för små frusna ben och fötter! Enbart dessa blir för kallt men med ett eller två lager yllesockor blir de här ett bra yttersta plagg. Fötter går knappt att klä på för mycket på vintern så många lager blir det.

2015/01/img_4582.jpg
Booties från Manymonths, funkar i många månader 🙂

4. Vad ska bebis ha på kroppen om du bär hen närmast kroppen? Om Arvid sitter under min tjocka tröja och alltså har både min tröja och jacka på sig behöver han inget extra på kroppen utan det funkar med vanliga innekläder. Då räcker det att klä på huvud och fötter och är det inte jättekallt behövs inte ens vantar.

2015/01/img_4502.jpg
Färdig för att sjalas!

5. Om du bär bebis utanför tröjan men under jackan kräver lite mer kläder beroende på yttertemperatur. En body och byxor i tunn ull och kanske ett lager tunn ylle till om det är kallt, och så en ylleoverall ovanpå kan vara lagom! Yllekläder kan vara rätt dyra men det finns billigare alternativ. Bodys och byxor i ekologisk ull finns bl a på Coop för en billig penning. Overallen nedan är inte riktigt så billig men jag hittade en begagnad och den är dessutom mycket välanvänd hos oss och väl värd pengarna! Om bebis sitter utanför tröjan behövs små vantar också, helst utan tummar när bebis är liten.

2015/01/img_4584.jpg
Ylleoverall från Minimundus och vantar från Disana

6. Bebis utanpå jackan. Om bebis bärs utanför jackan och det är kallt ute rekommenderar jag någon form av bärskydd (se inlägget om bärkläder). Hur mycket kläder dom behövs beror på hur varmt bärskyddet är men generellt skulle jag klä bebis som om hen burits under jackan men utanför tröjan. Om du inte har ett bärskydd så är det många lager med kläder och helst ylle som gäller. Håll då ofta kolla på barnets temperatur genom att känna till exempel i nacken.

Detta är det sista inlägget i serien om att bära barn. Sammanfattningsvis är det såklart mycket lättare att bära på sommaren eller under varmare vår- och höstdagar men det är faktiskt lättare än vad en tror att bära även på vintern! Har en rätt kläder är det otroligt mysigt att ha en liten unge på magen en kall vinterdag 🙂 Mycket kläder går även att hitta på begagnatmarknaden så det behöver heller inte bli så dyrt! Sök på ylle eller bärsjalar på Facebook så finns både bra diskussionsgrupper och köp- och säljgrupper där du kan ha turen att fynda billiga grejer! 🙂

Publicerat på 10 januari 2015, i Bära barn. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Bära barn del 3 – Bebisens kläder.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: