BLW-projektet

Arvid har fått annan mat än bröstmjölk sedan i julas och vi har valt att introducera mat enligt BLW, Baby Led Weaning. Det innebär att en inte alls ger puréer utan ger bebisen bitar som hen äter så gott hen kan. Jag gillar konceptet jättemycket och så gör även Arvid! Alla olika konsistenser, smaker, färger som kommer fram om en inte mixar ihop maten! Att se Arvids upptäckarglädje när han med koncentrerad min pillar med maten, smakar, spottar ut, suger och verkligen njuter när han hittar nåt han gillar 😀
image
Quorn med rotfrukter är jättegott!

Det finns en bok om detta som ska vara väldigt bra men jag har inte läst den tyvärr. Däremot måste jag nog köpa den 🙂 Jag har lärt mig det jag kan genom facebookgruppen BLW Baby Led Weaning, det finns en del filer och massor av frågor att scrolla igenom!

Teorin bakom BLW är kortfattat att bebisen är kompetent att lära sig att äta själv. Bebis ska vara 6 månader, kunna sitta utan stöd från armbågar eller händer och förstås vara intresserad av mat. När en bebis är under 9 månader sitter kväljningsreflexen långt fram i munnen och tungan petar ut maten ur munnen (vilket ju är väldigt tydligt om en ger puré) och detta skyddar bebis mot att sätta mat i halsen. När bebis börjar få mat lär sig hen att hantera maten först och sen lär sig bebis att svälja. Ger en puré blir det tvärtom, först lär sig bebis att svälja, sen att hantera mat i munnen när en övergår till större bitar. Vilken väg en än väljer så är ju slutmålet att bebis ska äta vanlig mat med bestick men vägen dit är helt olika.

En börjar att ge fingerstora bitaroch överst sedan mer till vanlig mat, tanken är att bebis ska äta samma mat som resten av familjen, tillsammans med resten av familjen 🙂 I början kommer ju förstås inte bebis överleva på mat men det är helt enligt konceptet! Bebis väljer själv hur mycket hen vill äta och kommer öka mängden i sin egen takt. Samtidigt så får en amma fritt eller ge ersättning så bebis blir mätt såklart 🙂

Hur går det då? Jo Arvid älskar konceptet! Han pratar för fullt om vi gör mat och vill ha maten direkt! Tålamod finns ju inte riktigt om en säger så 😉 Han gillar det allra mesta faktiskt, grönsaker, frukt (framför allt apelsin!), tzay (jättegott), tacos, pasta tortellini, korvstroganoff med veggokorv, rotfrukter, ja det mesta äts (nåja) med god aptit! Sen blir det ju totalsanering av barn, golv och stol.. Tur att vi har hund iaf, det underlättar en hel del 🙂
image
Monster är mer redo än en scout 🙂

Vad Arvid tycker om konceptet matning är också mycket tydligt, häromdagen försökte P ge med sked vilket resulterade i en bebis som bestämt vände bort huvudet. P försökte igen och Arvid började ilsket gråta! Vi har minsann en bebis som vet vad han vill – och vad han inte vill! 😉

image
Glad bebis äter kokosplätt

Annons

Publicerat på 06 februari 2015, i Bebis. Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. the crazy pack

  Det är bra m hund när man kör BLW 😉

  Gilla

  • Mycket bra! Vet inte hur en klarar sig utan :p kör ni också blw?

   Gilla

   • the crazy pack

    Med storebror körde vi det rakt igenom. Lillasyster får hjälp o ”matas” ibland då hon inte har tid att sitta still o äta. Blir förbannat kladdigt om hon ska krypa runt m all typ av mat :p Men är noga m att hon alltid styr om, hur o när en sked isf ska in i munnen.

    Gilla

%d bloggare gillar detta: