EC – Elimination Communication

Det finns så himla många grejer en kan göra med sin bebis som är mycket roligare och mysigare än de som folk generellt gör har jag upptäckt! Innan Arvid föddes så var det självklart med barnvagn, spjälsäng, engångsblöjor och puréer men bit för bit har jag upptäckt roligare grejer. Att sjala är ju så otroligt mycket mysigare än att gå med (en skrikande unge i) en vagn och dessutom kan en gå fritt i terrängen, att samsova är guld värt och att dessutom amma och sova samtidigt sparar måånga vakna timmar och gör mig pigg och vaken dagtid. Tygblöjor är otroligt mycket sötare än engångs och dessutom billigare och miljövänligare, att mata bebis är tråkigt (gud, jag pallar inte ”en sked för mamma” osv och att mata tröttnade jag på när jag jobbade i äldreomsorgen) och BLW är så otroligt roligt! Att se Arvid utforska maten och lära sig på egen hand – det är fantastiskt!

Detta inlägg kommer att handla om ytterligare en grej vi kör med, EC eller elimination communication. Det handlar helt enkelt om att potta bebisar istället för att låta dem bajsa och kissa i blöjan! Det finns en sida som heter Blöjfri bebis där det finns en massa information och, såklart, ett par böcker. Jag har dem inte och har inte läst dem, men målet är att skaffa dem en månad som jag är rikare än just nu. Grundkonceptet är att läsa sin bebis och se när bebis behöver gå på toa och då ta dem dit. Bebisar kommunicerar nämligen när de behöver gå på toa, men om de inte får gehör – då slutar de. Blöjfri bebis låter avancerat, men det behöver det inte vara. Det går att lägga ribban på en nivå som passar familjen och köra med blöja hela tiden om en vill det. Själv har jag inte lyckats se vilka signaler Arvid ger innan han ska kissa. Att han vill göra nummer två är ibland mycket tydligt och ibland inte. Vi fångar helt enkelt inte allt, men varje gång vi lyckas så är det som en liten jackpott 🙂

Varför?

Ja varför ska en hålla på med detta? Jo det finns ett par bra anledningar. Om en ligger eller sitter på stjärten är det svårt att tömma tarmen och blåsan ordentligt. Det leder till flera bajsblöjor på raken för att bebis inte riktigt blir färdig (STOOOOR igenkänning på den alltså, i början kunde det gå åt fem blöjor på en halvtimme..) och om en hänger eller sitter med benen lite högre än rumpan så töms både tarm och blåsa bättre. Det kan t ex motverka urinvägsinfektioner och förstoppning. Eftersom det blir färre smutsiga blöjor kan det också hjälpa mot röda stjärtar och eksem. För att vara lite mer pragmatisk kan jag ju lägga till att en sparar några ombyten här och där om bebis inte bajsar i blöjan.. Blöjor (framför allt engång) håller liksom rätt dåligt tätt ibland..

Hur gör en?

Om bebis är liten är det enklast att grodhålla över toa eller handfatet. Då håller en runt låren på bebis och låter ryggen stöttas mot sin mage eller ben beroende på hur en står. En kan också köra med en vanlig potta eller en mindre sits som sätts på toan.

Hur börjar en?

Om det inte är så tydligt när bebis är nödig så är rutinpottning en bra grej. Framför allt när bebis precis har vaknat är ett säkert kort men även när en kommer in utifrån, efter att en åkt bil, efter maten och såklart vid blöjbyten. När bebis kissar kan en säga ett ljud som kssss som bebis kan förknippa med att kissa. Efter några dagar eller när bebis kopplat ihop ljud och kiss testar en om det funkar. Jag upplevde att ljudet funkade sådär, situationen är tydlig nog och Arvid kissar om han är nödig helt enkelt.

Vilken nivå ska en köra på?

Tja det är verkligen individuellt! Vill du köra helt blöjfritt och läsa bebis signaler helt och hållet? Eller vill du satsa på att fånga bajset och strunta i kisset? Eller kör du bara på rutin? Det väljer en själv! Vi använder blöjor och kör på rutin plus om vi tror att det är nummer två på väg. Nu är det rätt många bajsblöjor som vi sluppit även om det händer då och då. Nu när Arvid äter mat är motivationen högre kan vi väl säga, amningsbajset är ju väldigt harmlöst  att städa upp efter i jämförelse 😉

Vinsterna

Det finns flera gånger som jag varit extra glad att vi kör EC. En gång var vi på Ikanohuset och jag bytte blöja på en offentlig toalett och fångade nr två i toan. Yes, skönt att slippa risken att få byta kläder på Ikano! En annan gång pottade jag med lyckat resultat på Campushallen efter träningen innan jag skulle ner på stan för en lunch med P. Denna gång slapp jag att stå med bajsig bebis på en restaurang som troligen inte har skötbord. Perfekt! En annan tydlig vinst är att en verkligen kan göra något för sin bebis vid magknip! Ibland vaknar Arvid på nätterna och är ledsen. Ofta är det då magen som kniper och nästan alltid hjälper det att grodhålla över toan en stund. En lättare och mindre nödig bebis somnar om snabbare och det känns naturligt och bra att ta honom till toaletten när jag vet att han behöver 🙂

Publicerat på 16 februari 2015, i Bebis och märkt . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Om jag någon gång får barn Hedvig, då vet jag utan tvekan vem jag ska ha som förebild och som ska få ge mig många tips och kloka råd 😀

    Gilla

%d bloggare gillar detta: