Leva med vattenburen ytjordvärme

Hundarna (utom Yeti) är halta och motivationen att träna stackars Yeti är inte på topp. Istället tapetserar jag och lika bra är det i regnet. Dessutom kan det ju passa bra att utvärdera vårt nya värmesystem nu när det börjar bli varmt igen.

Det går inte att säga rakt av hur mycket billigare det blir varje månad eftersom vi inte tidigare haft i närheten av den värme vi har haft i vinter. Förra och förrförra vintern var vi för snåla för att vrida upp elementen och tre rum var avstängda och helt kalla. I de rum vi var i var det runt 17-18 grader som bäst, på morgonen var det betydligt kallare i köket. Vi hade alltid yllesockor, tofflor, långkalsonger och fleecetröja på oss. Ja, det var kanske lite snålt, men den enda månaden vi vred upp värmen fick vi vi en elräkning på 5000 kr… Huset är ju liksom rätt stort.. Vi eldade ju också såklart så det blev hyfsat varmt i vissa rum, men överlag var det rätt kyligt.

Så vi bestämde oss hastigt och lustigt att vi skulle lägga strax över 200 000 kr efter ROT på att konvertera hela huset till vattenburet och gräva för ytjordvärme. Ett beslut som såhär i efterhand var helt rätt! Visst, lite mer lån blev det men faktum är att trots att vi idag har 20 grader varmt på nedre plan och runt 24 (!!) där uppe så är våra elräkningar betydligt lägre än förut! Om en då lägger in att vi har det betydligt varmare nu så blir skillnaden väldigt stor!

image

Vi sparar dessutom in kostnaden för veden som vi nu inte behöver. Eller, visst eldar vi, men nu är det för att det är mysigt och i vinter har vi gjort av med kanske 2 kubik, max.

Totalt sett är vi väldigt nöjda! Mycket väl investerade pengar och huset är väldigt mycket mysigare nu! 😀

Publicerat på 19 maj 2015, i Husprojektet. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Helvete vad kallt det låter när du beskriver det. SKÖNT att ni har konverterat och fått upp värmen. WIN WIN!

    Gilla

%d bloggare gillar detta: