The return of the hundfoderdjungel

En tråd på fejjan inspirerade till ett blogginlägg som inte bara beskriver hälsan hos mina hundar 😉 Tråden handlade om hundfoder, och som vanligt när det kommer till hundfoder så blir diskussionen större än den ursprungliga frågan. Varför kan en fråga sig? Hundfoder engagerar och det finns massor vetskap och sanningar som är mer eller mindre väl underbyggda. Alla hundar är individer och alla hundar svarar olika på foder. En del klarar bara färskfoder, andra behöver allergifoder, ytterligare andra fungerar jättebra på ett billigare torrfoder. Många människor har haft hundar som klarade olika typer av foder olika bra och detta tillsammans med människors åsikter och tankar om sin EGEN kost gör att det finns ett nära nog oändligt antal tankar om foder. Utöver detta finns det forskning som tar upp teorier om till exempel samband mellan olika sjukdomar hos hund och maten de äter och om hur hundens ursprung påverkar vad den borde äta.

Jag tänker att det finns flera olika parametrar som avgör vilken sorts mat en ger till sin hund. Det kan vara saker som:

 • Pris
 • Tillgänglighet
 • Allergi, överkänslighet eller sjukdom hos hunden
 • Fodrets ursprung
 • Typ av foder (färskt, torrt, BARF)
 • Trender, ex spannmålsfritt
 • Vad som är ”mode”, populära märken

Jag är övertygad om att de flesta väljer mat som en tror är den bästa för sin hund. Vad som fascinerar mig är att väldigt många verkar mena att det är utländska foder som är det bästa? I de fall som hunden behöver en viss typ av foder, kanske ett veterinärfoder så kan jag köpa det, men ifall hunden i princip skulle kunna äta vad som helst? Det här är fascinerande ur flera aspekter. Först och främst undrar jag varför många glatt köper till exempel ett amerikanskt foder men som ALDRIG skulle köpa dansk fläskfilé? Det finns ju flera aspekter varför en INTE borde köpa amerikanskt kött, som deras förebyggande antibiotikaanvändning, att djur föds upp och lever under industriliknande förutsättningar och att GMO används (och då kanske inte pga av om GMO skulle vara skadligt i första hand utan på det sätt utsädesföretagen dominerar marknaden).

I Sverige har vi hårdare djurskyddslagar än i de allra flesta länder och att köpa svenskt gör att vi har större insyn och större kontroll över vad som hänt med djuren i hundfodret än om vi köper foder från andra länder. Detta är något som jag tror att många är medvetna om när det gäller vår egen mat. Det är ”inne” att köpa närproducerad ekologiskt mat till sig själv. Men hur kan det samtidigt vara ”inne” att köpa ett hundfoder som är maxat på kött av djur uppfödda i USA? Hur kan det motiveras?

I diskussioner om foder på nätet kommer alltid förslag på utländska foder och mitt argument om svensk kött faller ofta platt till marken. Jag är övertygad om att om diskussionen rörde sig om mat till människor skulle samma människor föra fram argument för svensk mat. Jag fattar bara inte vad som är den stora skillnaden? Jag landar i flera frågor:

 • Är utländska foder mycket bättre än svenska?
 • Är de bättre på att marknadsföra sig?
 • Är inte djurvälfärd en aspekt när det gäller våra husdjurs mat?
 • Är det spannmålsfria foder som lockar?
 • Om ett amerikanskt foder är spannmålsfritt och ett svenskt bra foder innehåller viss del spannmål, är det då viktigare att fodret är helt fritt från spannmål än att det inte finns rester av antibiotika i fodret?
 • Hur viktigt är det att djuren i innehållsförteckningen haft ett drägligt liv?

Jag är uppriktigt nyfiken 🙂

Publicerat på 12 oktober 2015, i Hundfoder. Bokmärk permalänken. 16 kommentarer.

 1. Jag har inte hittat något spannmålsfritt foder från sverige, annars hade jag köpt svenskt. Nu köper jag danskt (kingsmoor). Jag köper spannmålsfritt för att jag ser en tydlig skillnad på Ayax mage när han äter spannmålsfritt, och då har han gått på allt från veterinärfoder till sensitive foder innan jag testade spannmålsfritt. Jag håller dock med, kan man köpa svenskt så skulle jag göra det. (jag barfar inte då det inte får plats i frysen..) Och jag har svårt att tro att kostnaden skulle vara en stor skillnad.

  Gilla

 2. Tror också att problemet är att det inte finns samma typ av foder med svenska ingredienser. För mig har lösningen enkelt varit att köra på färskfoder med kött från Sverige/Norge, men om jag skulle ge torrfoder så vet jag faktiskt inte hur jag skulle gjort. De svenska torrfoder jag testat passar oss väldigt dåligt

  Gilla

  • Jag kör ju också färskfoder, men även lite torrt och då har jag valt Robur som visserligen är med spannmål. Det finns väl spannmmålsfritt som t ex Carrier? De har iaf reklam i t ex Brukshunden. Men jag har inte testat det själv och har inte hört om det fodret i sociala medier heller..

   Gilla

   • Ja, det hade jag missat! Carrier har jag aldrig ens funderat på. Dumt att jag inte ser någonstans på deras hemsida varifrån köttet kommer. Svenskt kött vore väl en ganska bra marknadsföringsslogan?

    När det gäller torrfoder ger jag det ibland, men det blir mest sådant vi vinner på tävlingar.

    Gilla

 3. Svar från Carrier:
  Hej Hedvig och tack för ditt mail!
  Carrier tillverkas i Sverige. Fabriken ligger mitt emellan Falköping och Skövde i Västergötland.

  Angående din fråga om råvaror så är det som följer…
  Gäller det kycklingkött så finns det ingen svensk producent av torkat kycklingköttmjöl. Därför köper vi denna råvara från Holland. Vårt kycklingköttmjöl tillverkas av en fabrik som klassas som en av de med högst kvalité i hela Europa.
  Samma gäller för lammkött. Ingen svensk producent finns. Svenska jordbruksverket godkänner endast import av lammköttmjöl från Nya Zeeland, Australien och Chile. Vi använder lammkött från Nya Zeeland.
  Skälet till importstopp av lammkött från andra länder är att de inte är fria från Scrapie (samma sjuka som galna kosjukan BSE, Creutzfelds-Jakobs sjuka.)
  Svin och nötkött kommer från Sverige.

  Övriga råvaror;
  Ris importeras då det inte odlas i Sverige.
  Majs importeras också då den majs som odlas i Sverige inte har den kvalitén som uppfyller kraven för användning i foder till sällskapsdjur.

  Våra övriga råvaror är svenska.
  Vi använder enbart råvaror av högsta kvalité för att få absolut högsta smältbarhet på våra foder.

  Med vänliga hälsningar
  Ulrika Lindner

  Svenska Hundfoder AB
  Tfn; 0500-45 13 90

  Gilla

  • Är det inte väldigt konstigt att det inte finns lammkött i Sverige?

   Gilla

   • the crazy pack

    Det produceras ju inte så mkt lamm här o är ju väldigt säsongsbundet. Gissar att det behövs större volymer än så för att det ska bli lönsamt. :/

    Gilla

   • Och frågan blir ju – vem har det bäst? Ett får på nya zeeland eller en gris i en svensk fabrik? Inte självklart för mig.

    Gilla

    • Nä, ställer en de två mot varandra svarar jag absolut fåret på NZ. Sen är det väl transporten då som känns onödig om det finns lamm att tillgå här. Men det kanske finns så dåligt med lamm i Sverige? Produktionsgris skulle jag nog inte vilja vara någonstans.. 😦

     Gilla

     • Transporten känns onödig, men det är inte säkert att det ger mer klimatpåverkan. Svensk lammproduktion är ju tyvärr inte så effektiv eftersom vi måste ha fåren installade en så stor del av året. Det går åt mycket ensilage och spannmål, medan får från områden som lämpar sig bättre för betesdjur kan gå ute året runt. Ofta är det mer klimateffektivt att producera mat där det är mest lämpligt, och sedan transportera maten till andra länder. Självklart är det kanske bäst att alltid äta det som är i säsong där man själv bor, men jag tror att det hade blivit väldigt torftigt att bo i Sverige då…

      Gilla

      • Visst, det kanske jämnar ut sig.
       Jag tänker väl inte att en bara ska äta det som är i säsong där en bor, men om det finns en svensk likvärdig produkt så tycker jag en borde ta den.

       Sen är det inte så lätt att handla klokt, är det bättre att välja utländsk eko eller konventionell svensk eller växthusodlad tomat jämfört med tomat odlad utomhus i Spanien? Eller ska en välja rättvisemärkt eller eko? Det är en minst sagt snårig djungel att vara en medveten konsument idag.

       Gilla

 4. the crazy pack

  Tror det är typen av foder som saknas bland de svenska fodren. Få svenska foder som liknar annat än en fralla m en skinkbit på :p
  Jag gav standardt när jag gav torrt o skulle kunna tänka mig det igen. Dock tycker jag färskt är överlägset & framförallt gillar jag möjligheten att köpa svenska köttprodukter m kort datum, djurdelar som annars kanske slängs & insynen det ger mig vad exakt mina hundar äter.

  Gilla

%d bloggare gillar detta: