Den medvetna konsumenten

Finns den perfekta konsumenten? Jag tror inte det. För det första så uppstår frågan om vem som sätter standarden för perfekt. Är det handeln själv? Eller omgivningen, naturen och inte minst djuren? Konsumenterna eller producenterna?

Att helt undvika konsumtion kanske egentligen är det bästa ur naturen och miljöns synpunkt? Att leva i ett kretslopp med naturen? Men det är svårt att leva utan att konsumera i vårt moderna samhälle. Dessutom har vi en ekonomi som kräver att vi hela tiden konsumerar, annars stannar världen. Men det är en helt annan diskussion än vad jag tänkte skriva om idag.

En medveten konsument är nog ett bättre ideal. Att försöka ta reda på vad som är bäst, ur miljöns och arbetarnas perspektiv och att försöka minska sitt ekologiska fotavtryck. Jag försöker vara en bra konsument ur hållbarhetssynpunkt och ur giftsynpunkt. Göra medvetna val. Köpa mycket ekologiskt eftersom jag tror på ekologisk produktion (tur det eftersom jag jobbar med det ;))  Vi försöker minska användandet av plast hemma till förmån för gjutjärn, trä och rostfritt stål.

Men att vara en medveten konsument är tyvärr inte alldeles lätt. Vi får ny information hela tiden om kemikalier som används, djur som far illa och vad som händer med våra produkter när vi lämnat dem ifrån oss.

Så sent som igår dök detta i mitt flöde http://www.svt.se/nyheter/inrikes/klader-av-fleece-fororenar-haven samtidigt som en mer lokal artikel fanns i dagspressen:

image

Det är våra kära fleecetröjor som sprider ut små plastpartiklar varje gång vi tvättar dem. Detta hörde jag om för första gången för något halvår sedan. I många år har jag alltså sköljt ut plast med tvättvattnet utan att veta om det. Jag har flertalet fleecetröjor till mig själv för att inte tala om alla fleeceflätor till hundarna. Helt omedveten om att det gjort mig till en miljöbov.

Vad har en för alternativ när en upptäckt att ens tröjor är högst olämpliga att tvätta? En kan slänga dem, ge bort dem eller försöka återvinna dem. I bästa fall blir det bara koldioxid och vatten kvar vid förbränning men det löser ju inte problemet. Ny plastfleece tillverkas hela tiden och de säljs ju för fullt. Att skänka bort sin fleece innebär ju att någon annan blir varm, men även att någon annan kommer skölja ut partiklar vid tvätt. Det kanske ändå är ett bättre alternativ om en kan misstänka att personen skulle skaffat sig en fleece oavsett. Om inte annat har du ju sparat energin för åtminstone en nytillverkad tröja. Att återvinna dem verkar svårt. Om du ens lyckas så kommer den troligen bli en ny tröja och då hamnar vi ju i något slags moment 22.

Vad ska vi värma oss med istället för våra kära plastfleece då? Ja det finns fleecematerial från naturliga källor istället för olja. Till exempel finns bomullfleece, bambufleece och ullfleece. Tyvärr så är inget material klockrent. Vid odling av bomull krävs massor av bekämpningsmedel och bambu är inte heller det särskilt miljövänligt eftersom det är hårt och strävt i sin naturliga form och behöver behandling för att bli bambuvisko i en process som kräver både kemikalier och energi. Här finns en artikel från Råd och rön om textil. Tyvärr har Råd och rön missar hela miljöaspekten med plastfleece, i övrigt finns en del information.

Sen har vi ju det fantastiska materialet ull som har en massa bra egenskaper, helt naturligt. Tyvärr kan ull som behandlas med superwash inte alltid räknas som miljövänligt. Superwash innebär att ullen t ex behandlas med plast så att den inte tovas eller krymper även om en behandlar den lite ovarsamt. En del superwashbehandlingar är nog värre än andra men för att veta behöver en göra grundligare efterforskningar. Obehandlad ull är vad jag vet det mest miljövänliga materialet i kläder. Får kräver kanske en avlusning ibland men inga fler bekämpningsmedel eller kemikalier.

Det stora problemet med ull är dock djurrättsperspektivet. Bilder av får med blödande rumpor, filmer där får behandlas milt sagt våldsamt, andra filmer som visar än värre misshandel av djuren.

Så hur gör en för att välja de bästa kläderna för att hålla sig själv varm och samvetet rent? Jag vet ärligt talat inte. Just nu väljer jag dyr ekologisk obehandlad ull i första hand till Arvid, gärna secondhand. Jag bara hoppas att butikernas försäkran om en god djurhållning stämmer.

image

Arvid i ekologisk ull

Publicerat på 01 november 2015, i Vår omvärld. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Den medvetna konsumenten.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: