Årskrönika 2015

Januari

I januari gör vi egentligen två saker; vallar och Arvid börjar äta mat och sitta stadigt. Jag är fortfarande föräldraledig och njuter till tusen. wpid-wp-1421787034658.jpegVallningen går upp och sen ner. Sen upp igen efter lite kurs hos Karin Söderberg. Monster och jag tränar flanker flanker flanker. Yeti och jag är inte helt sams i hagen, han tycker jag är läskig och jag är rädd för bus. Men här någonstans vänder det, ungefär precis när vi var hos Karin 😉  Troll gjorde seniorkoll och hade finfina värden! Och ja! Vi börjar med tygblöjor på allvar, ett beslut som jag inte ångrat en enda dag!

Februari

Jag har en helt galen ångest över att snart börja jobbawpid-dsc_0256.jpg och det färgar dagarna lite negativt. Jag vallar en himla massa, dels går jag kurs hos Karin M i Valla ridhus och dels åker vi till Karin S. Yeti gör en massa framsteg och känns mer och mer som en vallhund!

Mars

wpid-dsc_0356.jpgJag börjar jobba halvtid och det går.. ja vi säger att det går. Jobbet är kul och inspirerande men ack vad jobbigt att vara borta från liten! Vi i fårgruppen säljer våra dalapälstackor och köper 12 vilda ryor, ett beslut som jag inte vet vad jag ska tycka om såhär i efterhand 😉 Ryorna inledde sin vistelse här genom att rusa i vild galopp fram och tillbaka och var väl kanske lite heta. Min rädsla då var att de också skulle bli tröga efter ett tag. Man kan säga att den rädslan var obefogad 😉 Våren kom och jag, Arvid och Johanna gick långpromenad med fika i Tinnerö – ljuvligt!

Monster och jag tävlade Rosettjakten och det gick väl hyfsat med tanke på bristande träning. wpid-dsc_0309.jpgTräningen brister eftersom jag fortfarande har problem med foglossning – mycket irriterande! Monster fyllde hela 6 år och Yeti kastrerades i slutet av månaden och jag kände mig som en skurk. Anledningen var att vi har jobbiga hundmöten och att Yeti spänner sig väldigt och morrar även i umgänget med hanhundar som vi känner. Dessutom är han översexuell och har till exempel satt på en påse med fårull… Med facit i hand har han blivit lite lugnare i umgänget med hundar vi känner men hundmötena har inte blivit bättre, snarare värre.. Sexualiteten har iaf lugnat sig och mina tovade ullfällar får nu slippa sexuella övergrepp 😉

April

wpid-img_20150425_100822.jpgJag börjar jobba heltid och det är jobbigt, särskilt med tanke på att Arvid fick förstoppning i flera veckor pga minskad amning. Arvid fyller 9 månader och Yeti fyller 2 år! En stor, men fortfarande väldigt omogen kille! Vi börjar på onlinekurs i hoppteknik och både Monster och Yeti är med. Det går till en början hyfsat, men efter ett tag inser jag att Yeti inte gör framsteg som han borde och att något inte stämmer.

Monster och jag tävlar i Askersund och jag deppar ihop. Det är både råddigt och jobbigt att få ihop tävlande med liten Arvid och en otränad hund och jag tappar sugen på att tävla. Jag blir dessutom jättehalt efteråt pga fogarna.

April är en riktigt dålig månad ur hälsosynpunkt. Först opererar jag bort det kärl där jag fick en wpid-dsc_0043.jpgpropp när jag var gravid. Sen opererar Pascal bort en gallsten stor som ett hönsägg. Operationen går bra fast Pascal har mycket smärta efteråt och blir kvar i några dagar. Han hinner sen komma hem i några dagar innan han får feber och måste in akut. Det blir flera dagar till på US eftersom han fått blodförgiftning. Till slut reder det upp sig och han får komma hem. Men då har det hunnit bli maj! Detta innebar att jag gick hem igen, på VAB denna gång! Jag var kanske inte jätteledsen över just den detaljen 😉

Vi slipar golven också och det blir en enda röra hemma i några dagar. Men efteråt blir det fint!

Maj

wpid-dsc_0076.jpgMaj var en turbulent månad. Först låg Pascal på sjukhus och kämpade mot hög feber. Sen slipades ju golven färdigt och det stod grejer staplade på varandra här. Sen blev Troll jättehalt på höger bakben, såpass halt att han knappt kunde bajsa. Troll fick gå till veterinären som ordinerade starka tabletter och jag var orolig att det var slutet. Men tack och lov studsade Troll tillbaka efter smärtstillande och elbehandling!

Vi flyttade fåren till Normlösa efter en massa staketbygge men sen rymde fåren! De drog när de wpid-dsc_0118.jpgskulle klippas, tryckte sig emot nätet så det vek ner sig och borta var de! Totalt gick de 7-8 km och stannade inte förrän de kom till Svartån och därför inte kom längre. De var helt borta i 2 dygn innan en gammal bekant från sen jag bodde hemma hörde av sig! Han vill gärna ha fåren ett tag, men en vecka senare var de hemma igen.

Jag är ju hemma med Arvid eftersom Pascal är sjukskriven och ägnar mig åt trädgårdsskötsel och fixar två nya rabatter. Trädgården känns som ny! Dessutom bygger jag staket runt hagen här hemma och sätter upp renoveringstapet i ett av smårummen på övervåningen. Där ska det bli gästrum!

Sen händer det tråkiga att Monster blir halt efter ett inoff agilitylopp (som vi vann!). En tå strular! Jäkla skit, nu blir det verkligen inte några fler tävlingar på ett tag. Yeti är dessutom betydligt sämre efter hopptekniken så vi hoppar av kursen och ställer in oss på veterinärbesök istället.

Juni

wpid-wp-1433787106498Jag inledde med att skriva på ett tillsvidareavtal på lst, trevligt!! Sen blev det veterinären med Yeti där Sven konstaterar att Yeti har väldigt ont i ländryggen. Jag känner mig väldigt matt på allt vad skador och rehab heter.. Yeti får elbehandling och Monster får börja simma efter lite bakslag. Troll är halt på båda bak. Suck.

Jag köper en ny sjal som tröst och tapetserar ett rum.wpid-wp-1433397976288.jpeg Det blir ljusgrönt och mycket snyggt! Arvid fyller 11 månader och är galet gullig ❤

Juli

Vi inleder juli med att fota oss hos Emmelifoto! Det blir som vanligt fantastiska bilder ❤ Arvid är sjukt söt och strålar!

Hedvig_Emmelifoto_36

wpid-dsc_0380.jpgSen åker vi till Öland! Tanken var att jag skulle tävlat i Kalmar men det gick ju som det gick. Istället har vi semester och kuskar hela vägen runt Öland! Det var riktigt härligt 🙂 Arvid passade även på att fylla 1 år. Ett HELT år! Det ni 🙂

Yeti gör MR och ingen hittar något fel förutom att han hade mindre muskler på höger bakben. Som om DET var en nyhet.. Sen blir han röntgad hela han med vanlig röntgen också men inget hittas där heller.

Jag börjar bygga på hundgården! wpid-dsc_0541.jpgDet blev till slut ett betydligt större projekt än vad jag tänkte från början men det kanske var tur att jag inte visste 😉 Sen åker vi till Uppsala och Stockholm och kollar in syrrans nya lägenhet, Naturhistoriska och lite restauranger på stan. Mysigt!!

Augusti

wpid-dsc_0607.jpgMin bygg-era har börjat! Först blir det en liten grind. Sen en stor grind. Sen en stor grind till. Sen alla sidorna till hundgården, totalt 30 meter långt och 2 meter högt! Till sist en tredje sida till hönsgården. Sen är det dags att bygga vägg inomhus, mot resten av stallet. Ja jävlar vad jag bygger! Men fint blir det 🙂 Vi köper grus till hundgården och även till grusgården. Iaf en liten bit av den kommer blir fin! Sen ger vi oss på trallen på balkongen också eftersom det är en läcka i taket under. Pappa (vad gjorde jag utan dig?) hjälpte till att lägga takpapp på och vips så slutade det regna in på verandan 🙂

Vi åker till min moster på ön i Arkösunds skärgård i ett par dagar! wpid-dsc_0629.jpgUnderbart, som vanligt! Sen hälsar vi på min andra moster utanför Söderköping. Jag är så glad att jag har mina mostrar ❤

wpid-dsc_0707.jpgDen sistnämnda mostern kom hem till mig för att tova en dag också! Vi tovade ett sittunderlag och en åkpåse! Så himla kul, detta vill jag göra mer! Jag tovar två sk veganfällar också och även om de inte är perfekta så hänger de ihop!

Sist men inte minst så var Yeti hos en kiropraktor. Yeti fick diagnosen snett bäcken och blev knäckt. Sen blev han faktiskt både rakare och gick bättre!

September

wpid-dsc_0806.jpgJag sliter för glatta livet med hundgården. Öser ut grus, bygger färdigt väggen och målar. In med ekparketten och mellanväggen. Sen sågar vi hål för luckor. Många timmars jobb lägger jag här! Men jag är så nöjd!

Fårgruppen upplöses och vi säljer 6 st av fåren. Plötsligt har jag sex får själv och jag sätter igångwpid-dsc_0827.jpg med vallningen igen. Monster håller fint men Yeti går ojämnt när han ansträngt sig.

Troll blir sjuk och får feber och kissar massor av blod. Det visar sig att han har två sorters bakterier i urinen och får äta antibiotika. När han får feber igen efter två dagar blir vi oroliga på riktigt, men det går över och Troll repar sig och blir helt bra efter sammanlagt 30 dagar med antibiotika!

Oktober

wpid-dsc_0905.jpgOktober är en otroligt fattig månad ur bloggsynpunkt. Jag jobbar, det blir mörkare och det är sjukt körigt att försöka underhålla både hundarna och träffa Arvid på de allt kortare kvällarna. wpid-img_20151005_185917.jpgJag trivs verkligen inte med att jobba heltid! Jag vallar för fullt på vardagkvällarna medan mörkret faller och på helgerna jobbar jag i hundgården. Vi hälsar på farfar som fyller 93 i november och som fortfarande bor hemma i sitt trevåningshus!

wpid-dsc_0991.jpgVi åker en sväng till Uppsala och bor på hotell! Äter massor till frukost, går på regnskogstur och kikar in den botaniska trädgården.

November

fb_img_1448564671508.jpgÄntligen slutar jag jobba heltid! Nu är det halvtid som gäller fram till jul 😀 Jag passar på att vallträna på lediga dagar men det är svårt med dessa springiga får. Vi firar fars dag med en teckning och så får jag ett parningsanbud på Monster! En fin tik som heter Kajsa, sjukt spännande!!

Jag bygger ännu mer och det blir en ny grind mellan fårhagen och trädgården så jag slipper gå runt stallet om jag vill wpid-dsc_1056.jpgtill hundgården. Ett foderbord till fåren och grindar att sätta runt hö och ensilage utomhus blir det också! Jag isolerar även väggen mellan stallet och hundhuset och bygger tak över luckorna. Sakta sakta går det framåt..

Sist men inte minst fyller Troll 12 år! Ni ska veta att jag tvivlat både en och två gånger i år om han skulle hinna fylla 12 men nu är han så pigg och glad så!

December

wp-1450355443429.jpgMonster genomlider en massa tester som förberedelse för parningen och visar sig vara CEA-normal och IGS-normal, har normala, fast och fina testiklar och har ögonlysts utan anmärkning. Skönt! Vi får besök av stormen Helga som vippar ett träd på tomten.

Arvid skolas in hos dagmamma och det går överförväntan. Jag gillar konceptet med få barn i varierande ålder i gruppen och Arvid verkar trivas!wp-1449840141691.jpg

wp-1449840249263.jpgJag bygger vidare och nu är faktiskt allt klart utom att flytta ut luftvärmepumpen. Nu har vovvarna förutom en uppvärmd del med soffor inomhus även kojor utomhus! Oisolerade, men med tre väggar, tak och golv som är upphöjt från marken.

Plötsligt kom julen och vi firar som vanligt med syrran! Ett traditionellt julbord fast helt vegetariskt, dessutom blev det nog det godaste hittills! Vi börjar få rutin nu 😉 Monster var ivrigast på julklapparna och nappade julklappar tillhörande vem som helst från högen under granen. Inte gick det att dela ut julklapparna i lugn och ro heller, inte förrän Monster fått sin julklapp först.. 😉 På juldagen hängde vi hos pappa och sen var faktiskt Pascal och jag på bio för första gången sedan Arvid föddes! Jag fick typiskt nog feber, men what the heck, barnvakt har en inte varje dag.. 😛

Nu är vi lediga en bit in i januari och njuter av att vintern kommit.

Gott nytt år!

Publicerat på 31 december 2015, i Årskrönika. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Årskrönika 2015.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: