Sista dagen för SAM -ansökan!

Idag är det sista dagen att skicka in SAM -ansökan och SAM-internet stänger kl 00 inatt! Då kommer den mest hektiska perioden på mitt jobb vara över. Det är nästan alla Sveriges lantbrukare som skickar in ansökan om gårdsstöd och miljöersättningar och det omsätter väldigt mycket pengar! Nu är det ingen mening att gnälla om att bönderna får en massa pengar eftersom det faktiskt är vi, konsumenterna, som inte alls betalar för maten vad den kostar att framställa utan att lantbrukarna får stöd istället. Stöden är för väldigt många skillnaden mellan att kunna driva ett lantbruk eller konkurs och eftersom det kan betyda många tusenlappar som ryker om man fyller i ansökan fel eller missar något så förstår ni att detta är en laddad tid fylld med en hel del nervositet.

Igår jobbade jag 8-22 och kom hem med öm hals och onda öron efter headsetet. Jag har pratat med otroligt många lantbrukare de senaste dagarna och hjälpt nästan lika många att fylla i ansökan. Efter att ha suttit konstant i telefon mellan 16-22 igår skulle jag kunna ta bort skiften, lägga till dem igen och ange vilken gröda och stöd som söks på marken i sömnen! Och ja, jag drömde om SAM-I inatt…

Även om jag blir mosig i huvudet av allt problemlösande och felsökande så är det också väldigt roligt att prata med lantbrukare. En del är arga över något brev de fått, andra är stressade, men de allra flesta är trevliga och precis alla har varit på bättre humör när vi lagt på än när de ringde. Och det är ju ett gott betyg 🙂

image
Svenskt jordbruk!

Publicerat på 21 april 2016, i Jobbelijobb!. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Sista dagen för SAM -ansökan!.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: