Vallningsutveckling

Igår gick jag kurs i vallning för andra gången i utanför Ödeshög!  Första gången tränade vi på hämt och på att dämpa sig en aning. Båda delarna har vi tränat på under veckan och vi har haft framsteg. Igår var Yeti lugn och fin i inhägnaden och fåren också. Vid fösning glider han gärna till vänster så det måste vi styra upp. Mina får springer sin väg i fösning och då övar han ju aldrig på att trycka rakt på. Hämten har blivit mycket bättre, han är lugnare och har då tid att ta ut flanken istället för att ta en tajt flank och få bråttom eftersom fåren börjar röra på sig. Han är duktig Yeti! Utvecklas för varje pass och lär sig sig hela tiden. Nästa år ska han väl ändå bli godkänd. 😊

Jag bad om råd om hur jag göra med Monster eftersom han inte balanserar så bra alls egentligen utan ramlar upp och går bredvid fåren. På stor flock driver han den ena halvan vilket gör att vi tappar den andra. I hämten galopperar han på cirkeln och stannar inte i balans. Det här är ju en direkt följd av träningen förra vintern när vi jobbade för att få bort Monsters låsningar och att han inte ville gå ut alls på en flank utan bara stannade och eyeade fåren hela tiden. Då balanserade han ju iofs inte heller. Det är svår och tråkig träning tycker jag. Jag vill ju lita på hans förmåga och känsla för drag osv men när det blir fel så ska jag styra upp honom för att få honom att hitta rätt känsla. Jättesvårt! Borde lämna bort honom på träning tror jag, jag är inte kompetent nog..

Jag fick också tips om hur jag ska träna Look back, dvs att hunden ska leta efter andra får än just de han har i huvudet. Jag har tränat det men inte riktigt på det sättet. Super med bra tips!

Det nyttigaste för Monster (och även för Yeti) är att träna på stor flock! Det blir en helt annan dynamik och de rör sig helt annorlunda. För hunden blir det ett annorlunda sätt att jobba på som är så nyttigt!  Den har inte alla djur i blickfånget utan måste själv inse att den måste jobba på att håll och kanter. Annars missar vi djur och det är inte ok! Alla får är nämligen lika mycket värda 😉

Publicerat på 03 september 2016, i Monster, Vallning, Yeti. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Vallningsutveckling.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: