Vallkurs för Bobby Dalziel 

I två dagar har jag och Yeti drillats av en av världens bästa vallhundsförare, Bobby Dalziel. Jag hade tänkt gå med båda hundarna men valde att fokusera på Yeti. I efterhand känns det både bra och dåligt,  bra för att vi verkligen kom någonstans med Yeti, men dåligt för att jag hade behövt drillats med Monster också. Dock tror jag att jag ska försöka använda samma metod på Mon hemma!

Bobby är kungen av linor! Han har linor som är 600 m långa som han använder genom att lägga runt stolpar så att han kan kontrollera farten och riktningen på hunden. Genialt egentligen eftersom man kan hindra hunden från att göra fel! 

Med Yeti valde jag att fokusera på tempot och lära in ett sakta. Det låter och känns basic men eftersom det är en genomgående brist hos alla mina hundar så är det ju väl värt att jobba med! Bobby lär sina valpar att gå sakta i lina först och lär sen in framdrivningen INNAN han lär in utgången i hämtet. Yeti har rätt hyfsade utgångar men är för snabb i framdrivningen och jag har inte riktigt kontroll där än. Egentligen är det inte så tokigt tycker jag men jag behöver kontroll på tempot!

Yeti viker av i en flank och springer om jag sätter lite press på honom men med lina på kom han ingenstans. Alltså var han tvungen att röra sig framåt. Men gick han för fort bromsade linan honom. När han kopplat det lade vi på ett kommandotolken tydliga signaler från mig. När tempot är för högt går jag mot honom och när tempot sänks backar jag. Simple as that! Det svåra är tajmingen, något som Bobby är expert på men inte jag.. Målet är att det ska funka även på flera hundra meter och då har jag kontroll och kan göra lugna framdrivningar! 

Det här är nog det mesta användbara tips jag fått vad gäller tempot och även en vallning som är oerhört lugn och balanserad! Inget skrik eller härj, inget krav på mig att visa pondus utan bara tydlighet och visserligen ett lågmält hot när hunden gör fel,  men ett hot som aldrig innebär våld och så noga med att lyfta hunden när den jobbat fint! 

Nu ska det bli intressant att applicera kunskaperna här hemma och även på Monster 🙂

Publicerat på 29 oktober 2016, i Vallning, Yeti. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Vallkurs för Bobby Dalziel .

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: