Utökning av förskolan? 

Det har ett tag pågått en debatt om att Sthlm kommer att utöka den erbjudna tiden på förskola från 30 till 40 timmar för föräldrar som redan är lediga till exempel föräldralediga med ett yngre syskon. Just nu ligger en motion i Linköpings kommunfullmäktige om att utöka tiden här från 15 till 30 timmar. Det här förslaget gör att det kryper i mig av flera anledningar.

  • Barngrupperna är för stora redan, dels stora grupper och dels för många barn per personal. Det har utlovats bättring men det har inte hänt.. Vad kommer hända om det blir många fler barn på eftermiddagen när personalen just nu har det lite lugnare, kan planera osv? Jo risken är väldigt stor att det blir en sämre verksamhet för ALLA barn. Att utöka en verksamhet som redan går på knäna är inte rätt väg att gå. Ida, som är förskolelärare har bloggat om det.
  • Det är ju inget tvång att utnyttja 30 timmar såklart MEN att en får är en tydlig signal. Idag är nästan alla storasyskon på förskola 15 timmar per vecka och det ifrågasätts knappt om barnet ska vara hemma eller inte. Alla timmar utnyttjas!
  • Det finns de som behöver fler timmar än 15, till exempel vid depression eller annat, men de kan redan idag söka dispens för att få utökad tid. Det är inte för dem det här förslaget läggs utan för alla andra!
  • Det ger en tydlig signal om att förskolan är en bättre plats att vara på än i hemmet. Jag får en känsla av att man tycker att staten med sin utbildade personal är bättre lämpad att ta hand om barn än deras föräldrar. En tanke som får mig att känna ett stort obehag, särskilt efter att ha läst dystopierna Kallocain och 1984. I de böckerna tar staten hand om barnens uppfostran för att göra dem till perfekta samhällsmedborgare, en tanke som bottnar i kommunismen. Familjen är mindre viktig, staten är viktigast. En tanke som ger mig gåshud.
  • Den ekonomiska biten. Ska verkligen skattebetalarna stå för förskola för barn som har en förälder hemma? Finns det, i ärlighetens namn, inte bättre saker att lägga pengar på? För att ta ett exempel som ligger nära till hands, minska barngrupperna i förskolan?

Publicerat på 02 december 2016, i Just nu. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Utökning av förskolan? .

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: