Surdegar 

Jag fick en köksassistent i julklapp och nu har jag bakat bröd. Förra veckan Laputabröd där Monster åt upp nästan en hel limpa och blev full (igen) och denna vecka har jag testat att baka med levain! Först ut ett franskt lantbröd med lite blandade mjölsorter, sen ett grovt rågbröd och sist ut ett ljust bröd på vetemjöl. 

Förra helgen började jag med att sätta tre typer av vildjäst, en surdeg av vetemjöl,  en surdeg av rågmjöl och så en levain med russin och honung!  Alla tre ser fina ut men jag har bara testat levain. Det var galet omständligt. Först skulle russinjästen göras och det tog fyra dagar. Sen igår gjorde jag först en mamma, russinjäst och mjöl, som skulle vila fyra timmar. Sen gjorde jag en chef, alltså blandade mamman med mjöl och vatten och lät det jäsa i fyra timmar. Sen skulle en del av chefen blandas med ytterligare mjöl och vatten och blev då en levain!  Som skulle vila i fem timmar… Inget en bara svänger ihop en vardagskväll direkt.. 

Vi åt soppa idag mest för att testa bröd! Vi provade lantbrödet och det var gott men det fick ingen höjd och blev inte så luftigt. Jag tycker nog att det kunde jäst lite mer. De andra bröden har vi inte testat men de blev definitivt högre så jag hoppas på luftigare bröd! Min levain kom från kylen och var rätt kall så kanske var det därför den första degen blev lite trög? Får prova att ha den rumstempererad nästa gång 🙂

Monsters limpor från förra helgen….

Publicerat på 15 januari 2017, i Just nu. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Surdegar .

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: