Ridsportens baksida 

Ponnymamman bloggade om en instruktör som förgripit sig sexuellt på barn och ungdomar. Nu har SVT tagit upp det i programmet Dold som du hittar här.

https://www.svtplay.se/video/13757636/dold/dold-sasong-3-avsnitt-5?cmpid=del:an:05-24-2017:dold:pla:lp-app
Elaine Eksvärd som är väldigt engagerad i frågor som rör sexuella övergrepp bloggar om det här.

Jag funderar på hur smutsig baksidan av hästsporten är egentligen? Ridsporten kryllar av engagerade hästtjejer som lägger ner otroligt mycket tid på att sköta om hästarna, mocka,  fodra och alla tusen andra sysslor som finns i ett stall. Är man så engagerad i något är det lätt att man hamnar i beroendeställning till den som låter hålla en på med det man älskar. Och dessvärre finns det de som utnyttjar detta. 

Att flickor utnyttjas sexuellt medan en chef står och säger att tjejer i 16-17-årsåldern kan vara väldigt utmanande är helt otroligt. Hur kan man få information om att en person utnyttjat unga tjejer och ändå låta personen arbeta kvar? Är det, som ponnymamman menar, att det traditionellt är en manlig värld där värderingarna lever kvar? Att det inte är några som helst problem utan snarare tjejernas ansvar att säga ifrån oavsett om personen lockar med förmåner om man ställer upp eller kalla handen om man säger ifrån?

En annan mörk baksida är hur många tjejer dom utnyttjas som svart arbetskraft inom hästvärlden. Låga löner, inga försäkringar och usel arbetsmiljö är vardag för väldigt många. Att jobba med hästar är dessutom ett farligt jobb. Det är ju inte särskilt kul att bli skadad för livet i ett jobb där arbetsgivaren inte har någon försäkring för sina anställda och lönen ät så låg att sjukpenningen inte alls går att leva på.

Jag blev själv erbjuden 2000 kr svart per månad för ett heltidsjobb när jag var 16 år. Då ingick inga förmåner eller försäkringar. Jag tog inte jobbet eftersom det kändes som slavarbete. Jag blev även erbjuden att köpa en häst för 200 000 och att jag kunde arbeta av den. Jag hade nog kunnat jobba där än om jag nappat på det erbjudandet om jag skulle överleva under tiden. Just det om hästen var nog mer på skämt, det är väl ingen som vill vänta 8 år för att någon ska arbeta av en häst..? 

I Australien jobbade jag långa dagar 6 dagar per vecka för 250 australiska dollar per vecka hos en av de stora hoppryttarna. Det motsvarade ungefär 1000 kr per vecka och då hade jag gratis boende. Jag var ”bara” backpacker men de övriga var australiensare och levde ju på det. Jag minns inte om det var vitt eller svart men jag misstänker att det var svart. 

Ett annat hästjobb i Australien gav 80 australiska dollar per vecka. Det var inklusive mat och husrum i ett tält där jag frös så att jag vaknade skakande vid 3-4 varken natt och var tvungen att gå upp och koka vatten till varmvattenflaskorna. 80 kr är ungefär 320 kr och ger en månadslön på strax över 1000 kr. Det räckte knappt till frimärken och kontantkort till telefonen. Detta var kanske ett jobb som jag framför allt tog för upplevelsens skull men vi fick även jobba med att bygga värdarnas nya hus. Det var ett par unga holländska killar som var anställda för det ändamålet och de fick lite mer betalt. Också svart såklart.

Mitt bäst betalda hästjobb med bäst villkor var utan tvekan när jag under en kort period jobbade på ett travstall. Inte för att jag tjänade storkovan, men det var åtminstone inte helt skamlöst. 
Det skrämmande i detta är kanske inte att man är underbetald som backpacker i Australien utan att vad jag blev erbjuden som månadslön på ett sommarjobb för 22 år sen inte är mycket lägre än vad unga vuxna får idag för att arbeta med hästar i Sverige. Det förekommer helt enkelt ett systematiskt utnyttjande av tjejer inom hästvärlden. Och ingen verkar vilja ta tag i det.

Dold har gjort ett program även om det och du kan se det här.

Publicerat på 24 maj 2017, i Debatt. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Ridsportens baksida .

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: