Inget VP för Yeti i år 

Det här med att ha får och träna vallning,  det går inte nåt vidare bra för mig. Jag verkar ta fel beslut hela tiden vilket leder till omöjliga förhållanden att träna. För att träna och bli bra måste man kanske ha en större flock med får där man kan ta ut grupper av unga tackor att träna på innan de får träffa baggen? Jag ångrar att jag inte behöll korsningstackorna faktiskt. Det hade nog varit klokast såhär i efterhand. 

Vad är problemet nu då, undrar kanske du som läser? Jo tackorna är så tjuriga att det är helt omöjligt att valla på dem. Visserligen har de lamm nu men den nyaste tackan Erika var galet ilsken mot hundarna redan innan. Hon har stångat Yeti i sidan ett par gånger, rejält. Men ingen av tackorna tvekar att attackera hundarna, framför allt Yeti. Det har gjort att Yeti inte vågar trycka på dem alls, han viker bara ner sig och springer. Om jag tränar hemma så blir han sämre och sämre för varje pass. Dessutom är baggen så orädd för hundarna att han inte rör på sig alls. Om det är något jag lärt mig av detta så är det att aldrig köpa vuxna oinvallade djur, framför allt inte om djurägaren har hundar som rör sig bland fåren..

Nu försöker jag att valla så lite som möjligt för att inte de tre tacklammen ska ta efter beteendet. Det innebär att hundarna bara går promenader i stort sett. Vi tränar lite konster också bara. Det suger ju verkligen att inte kunna valla alls. Då kan man ju aldrig gå VP och bli godkänd vallhund. 

Vad jag ska göra med fåren ger mig både ångest och gråa hår. Tacklammem vill jag spara och bagglammen kommer säljas för att slutligen bli mat. Men resten då? Hur lätt är det att sälja tackor som inte är purunga och som inte går att valla på? De är visserligen trevliga att hantera när man inte vallar på dem men som klappfår är de inte tillräckligt tama. Bärtas ena juver sinade dessutom och baggen vill jag inte heller ha kvar. Ja det är verkligen ett huvudbry hur jag ska lösa detta på bästa sätt.

Publicerat på 17 juni 2017, i Fåren, Vallning. Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

 1. Ja, det är nackdelen med lammning och bagge. Gäller fråga sig för vems skull man har dem.
  För att valla behöver du kunna ha dem i 2-3 grupper. En för tackor med lamm, en för bagge med sällskap om han inte kan gå med föregående. En med ungtackor för rekrytering och träning. Hur gamla är lammen? När de är runt 3 månader brukar tackorna ha slutat vakta på dem.
  Det blir ju för tunghanterat att sortera bort bagge och elakatackan varje gång …. Brukar finnas köpare för de flesta får, speciellt så här års i betestider.

  Gilla

  • Ja precis.. Lammen är 2,5-3 månader. Jag har dem ju egentligen för att jag vill valla och för att det är trevligt att ha betesdjur i vår lilla hage. Jag funderar på att sälja de vuxna och köpa ett par tacklamm så att jag har en liten grupp ungtackor. Men de måste ju bytas ut sen vartefter så någon permanent lösning är ju det ju inte. Å andra sidan varken vill jag eller har möjlighet till så många får heller. Men jag kan ju iaf lägga ut en annons på tackorna när lammen är avvanda.

   Gilla

 2. Ninnie Lindvall

  Att valla tackor med lamm är jobb för en erfaren hund. Mina tackor är lejoninnor när det gäller deras lamm. När lammen är ca 3 månader skiljer jag alla lammen från tackorna, en baggrupp och en tacklammgrupp. Tackorna de tacklamm jag ska behålla släpper jag ihop igen när de tas hem från betet i augusti. När det gäller din situation: Om du inte egentligen vill ha produktion, varför betäcka? Du kan ju ha en grupp som bara är betes och träningsgrupp. Det bästa är ju om du känner någon som också har en träningsgrupp så att ni kan byta ibland. Lycka till!

  Gilla

  • Jag betäckte för att jag tänkte spara tacklammen och det tänker jag ju fortfarande göra. Men sen var det också lite för att testa om det var något för mig. Nu har jag gjort det och kommer inte ta lamm igen tänker jag 🙂

   Angående att byta grupp så är det ju just det, jag hade en tanke om att jag har en grupp som jag betäcker så kan jag få rekrytering på egen hand. Men det blir för mycket jobb för mig jämfört med hur kul jag tycker att det är har jag konstaterat. Innan har jag sålt och köpt nya grupper men det är svårt att få djur som passar, som inte antingen stannar och kissar var tredje meter eller rymmer till grannsocken i samma hastighet som ett höghastighetsplan så fort man tar dem ur hagen… Jag har haft båda sorter 😉

   Gilla

%d bloggare gillar detta: