Andra små miljövänliga trix och tips

En hel del saker för att minska både sopberget och miljöpåverkan gör vi ju faktiskt redan. Den som följt mig ett tag vet att jag är ett stort fan av både babypottning och tygblöjor. Det gjorde enormt mycket för mängden sopor! Första månaderna efter Arvids födelse fyllde vi plötsligt vår soptunna! När jag en natt låg och vänta på att Arvid skulle bajsa i blöjan så jag kunde gå och byta på honom insåg jag det absurda och gick upp och höll honom över toan och sen kunde vi sova lugnt igen. Genialt! Lugnare bebis och mer sömn till mamman. Och färre blöjor! Sen gick vi över till tyg och sopornas storlek var tillbaka till det normala igen. Att ha en bebis är ett ypperligt tillfälle att gå över till flergångsgrejer istället för att bara följa normen och använda våtservetter och engångsblöjor. Jag tycker faktiskt att när man väl ramlat in på att använda grejer som är till för att användas fler gånger, då vill man bara byta ut mer och mer!

 1. Vi kör väl på tygblöjor som tips nr 1. De är miljövänligare, smidiga, bättre för huden än plastblöjor, de luktar inget till skillnad från plastblöjor som ju verkligen stinker oavsett om bebisen bajsat i dem eller inte. Dessutom är de supersöta!IMG_4603
 2. Tvättlappar i tyg. Så himla mycket fräschare, sötare och mindre kemikalier. Enkelt är det också att bara ha med ett par fuktade med vatten och olja i en påse. Och de tar aldrig slut! Bara att tvätta när de börjar bli på upphällningen. Enkla att göra själv också, det är bara att ta ett lakan eller en gammal handduk eller köpa en bit flanell.
 3. Servetter i tyg. Detta är något jag själv nyligen börjat med eftersom vi haft rätt många servetter på lager. Men det är ju mycket lyxigare känsla att torka av munnen med tyg!
 4. Plastfolie skrev jag om i förra inlägget. Numera använder jag bivaxduk både om jag ska ta med mig en matsäcksmacka eller om jag ska täcka över en skål i kylen. Antibakteriellt är det också! Jag hittade mina på julmarknaden på Verklighetens gård!
 5. Alternativa mensskydd. Jag älskar verkligen tanken på menskopp men har inte lärt mig använda den. Eller så är min kropp inte gjort för dem helt enkelt. Jag köpte min första redan för typ 10 år sen och har provat ett par till men det går bara inte. Men om det funkar så är det ju genialt! För andra snippor finns andra alternativa lösningar. Till exempel tygbindor och trosskydd i tyg. För mig har de inte funkat perfekt heller men nu tror jag att jag vet varför. Ska köpa knappar och göra dem smalare i grenen helt enkelt. Vad som revolutionerat mitt mensande är en bubblare som inte är så känd, nämligen menssvampen! Det är naturlig svamp som är en flergångstampong. Funkar faktiskt riktigt bra och det är min absoluta favorit bland mensskydd!67906432
 6. Tygpåsar att handla i! Jag har fått ett par av mina mostrar, så fina och bra att ha med sig i bilen eller i handväskan när man ska handla!

 

Har du några bra tips där man kan byta ut engångsgrejer till flergångs?

Publicerat på 10 januari 2019, i Klimatet. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. mamma sydde fruktpåsar av ett gammalt myggnät så man slipper ta plastpåsar ens till frukten när man handlar.

  Matlådor i glas är ju givet, även om man kan använda dem i plast många gånger såklart så är glas fräschare och bättre.

  Gilla

%d bloggare gillar detta: