En köpfri månad?

Jag har funderat på att ha en period av köpfrihet och nu är tiden inne för att omsätta tanken i praktiken. Men vilka regler ska jag sätta för min köpfria period? Det går att tänka på lite olika sätt. Att helt stoppa konsumtionen är svårt när man måste äta och har djur som också behöver äta. Mediciner, veterinärer, saltstenar och läppbalsam, världen är full av saker man behöver. Ett totalt köpstopp utöver mat och absoluta nödvändigheter känns svårt. Och hårt. Och kanske faktiskt lite tråkigt..

Vissa sätter gränsen vid att köpa nya saker och tycker det är helt ok att handla begagnat. För egen del är jag rätt bra på att handla begagnade grejer så en sådan gräns skulle kanske inte påverka min ekonomi i så hög grad som jag önskar. En klar nackdel med att handla på Tradera eller Facebook är att man ofta måste betala frakt också och då kostar många grejer nästan nypris ändå. Det må vara klimatsmart att köpa begagnat men särskilt billigt är det inte alltid.

Andra sätter gränsen för det man behöver i förhållande till vad man villhöver. Jag tycker villhöver är ett genialt ord. Men för att det ska lyckas gäller det att man är ärlig mot sig själv. Har jag ett verkligt behov av ett par nya jeans eller nya skor eller klarar jag mig utan? Jag har flera saker jag måste köpa denna månad. Parkering på jobbet, hundmat och hö. Och bra läppbalsam, helst med naturliga ingredienser. Men utöver det behöver jag nog inget mer. Jag tror att villhöver-varianten passar mig bäst, bara jag är tillräckligt hård mot mig själv.

Hur länge ska jag köra då? Ja jag vet inte. I februari åtminstone, kanske i mars också? Kanske kan det till och med bli längre, vem vet?

Är det någon mer som vill hänga på?

Publicerat på 26 januari 2019, i Klimatet, Vår omvärld. Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

 1. Jag ska försöka köra hela året!

  Mina regler: jag får köpa saker som krävs för att producera av det jag redan har, dvs dragkedjor, knappar, tråd, nödvändiga stickor och mönster men inte mer garn och tyg. Hundarna får vad de behöver men de behöver inga täcken eller leksaker eller ens halsband. Däremot aktivering, tugg och sånt. Badrummet ska fasas över på fast tvål och schampotvål men det får ta tid, det jag har ska användas upp först. Kläder och skor är absolut no no. Böcker lånas på biblioteket.

  Skulle det dyka upp något jag verkligen verkligen vill ha ska en dröm skapas i Dreams och summan sparas ihop under minst en månad och sedan hoppas jag villhovet lagt sig så jag istället kan flytta över den ihopsparade summan till en större dröm.

  Upplevelser får alltid göras. Konstumstion som krävs till upplevelse är okej men ska vara genomtänkt och gärna begagnat om möjligt (säkerhetsutrustning ska ej köpas begagnat)

  Ny regel pga svårt att inte shoppa ens second hand: Priset på det jag köper ska dubblas och sparas på Dreams. Dvs byrån jag tydligen behövde igår kostade 400, inte 200, varav 200 gick in på sparkontot.

  Gilla

  • Alltså jag säger bara wow! Du är en förebild!

   Gilla

   • hehe, tack för det 🙂 Jag jobbar med konkreta mål i år så då var det ganska lätt att sätta upp regler även för detta. Så det är genomtänkt och bör kunna fungera!

    Just nu funderar jag dock på vad jag ska ersätta mina teflonpannor med? Keramik? Kolstål? Drömmen är skapad i Dreams, jag måste bara komma på vad jag ska investera i!

    Gilla

%d bloggare gillar detta: