Jag vill inte vara ett offer

I väldigt många serier och filmer finns få kvinnliga karaktärer och de som finns utsätts ofta för våld av olika slag. Ofta våldtäkter på alla möjliga sätt, förnedring, misshandel och mord. Detta är något jag stört mig på länge, så tillvida att jag numera helt enkelt vägrar titta på serier som går ut på att en kvinna blir utsatt för våld.

Jag tror nämligen att det är rent ut skadligt att de kvinnoroller vi ser porträtteras i reklam, film och serier alltid är offer. Kvinnorna reagerar ofta med passivitet när de blir utsatta för våld och om de blir räddade så är det av en man. Vad lär vi oss av det? Jag tror att det bidrar till en syn på kvinnor som hjälplösa offer som är utsatta och maktlösa. Både män som gång på gång ser kvinnor målas upp som ett lätt byte och för kvinnor som gång på gång ser människor av samma kön råka ut för allt våld som finns. Numera finns också serier och filmer med starka kvinnor, både fysiskt och psykiskt, men övervägande är de inte.

Hur skulle världen förändras i en värld där vi blev inpräntade som små att vi får och kan försvara oss om någon attackerar oss eller tafsar? Om min klasskamrat som fick en hand mellan benen bakifrån på en fysiklektion bara självklart vänt sig om och gett honom en rak höger istället för att han smög bort med ett småleende på läpparna? Att det var givet att vi får försvara oss? Att vi får ta i från tårna med all vår kraft för att försvara oss, inte bara knuffa lite lätt eller skrika gällt, utan vråla och slå för att skada. Ja jag vill med detta inte förespråka onödigt våld, men det nödvändiga våldet, det tycker jag förekommer alldeles för lite. Visst finns det lägen där det absolut är säkrast att bara acceptera läget och ligga still, men jag tror att det finns en stor fara i att vi tror oss vara mindre och svagare än vad vi är. Jag tror att vi skulle kunna klara oss ur många fler hotfulla situationer genom att visa att vi har makt och att mannen skulle ha något att förlora på att ge sig på oss.

Jag menar verkligen inte att skuldbelägga kvinnor som blir utsatta genom att skriva detta, utan mer visa på vilken skada det gör att vi av hela samhället utmålas som offer! Hur vi lär oss att vi inte kan eller får försvara oss! Och att vi dessutom blir uppfostrade att ta mindre plats och vika undan. På en utbildning i hur man bemöter människor i jobbet som jag gick i höstas pratade vi en del om hur problematiskt det blir att vi kvinnor från barnsben lär oss att vara behagliga och inte ta plats när vi vill att någon ska lyssna på oss. Vi ska prata med ljus och behagfull stämma, böja på nacken, och skapa god stämning. Men genom att räta på oss, använda ett kroppsspråk som signalerar självförtroende och prata med en djupare stämma så får vi lättare andra att lyssna på oss och visa oss respekt. Men det krävs ju att vi blir uppmuntrade att ta plats och dessutom har många sådana förebilder!

Tänk om vi runt omkring oss, vart vi än tittade, såg kvinnor som inte tar skit. Inte från någon. Ingen reklam med en halvnaken kvinna i en undergiven position omgiven av män där hotet om våldtäkt eller slag genomsyrar hela bilden.  Inga serier om två halvt alkoholiserade detektiver som ska utreda ett mord på en kvinna som korsfästs naken. Inga filmer där kvinnor blir gruppvåldtagna eller misshandlade till oigenkännlighet. Utan filmer där kvinnor är detektiverna som utreder ett mord på en stackars man som förirrat sig ensam in i en park sent på kvällen. Serier där kvinnorna är förövarna och skurkarna såväl som hjältarna. Männen kan ju ha några biroller som assistent eller offer kanske? Storfilmer med fler kvinnliga än manliga stora roller där jorden räddas genom att kvinnorna far upp i rymden eller i jetplan och modigt spränger meteorer, skjuter hotfulla utomjordingar och slåss mot ondsinta gudar. Reklam med kvinnor i maktposer, som tar plats och som dessutom  alla möjliga olika utseenden och kroppar?

Hur skulle världen se ut då?

 

Publicerat på 31 januari 2019, i Feminism, Hon, han, hen. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Får reklam för filmen Close på Netflix, den kanske kan vara något?

    Gilla

%d bloggare gillar detta: