Det förpackningsfria livet

Rubriken ljuger, det förstår ni kanske direkt. Jag har inte en aning om hur man ska undvika alla förpackningar. Det är svårt i det moderna livet där typ allt kommer i någon form av förpackning, t o m grönsaker är inplastade en och en. Men jag har gjort några förändringar som åtminstone minskar plasten. Dels har jag bytt ut flytande handtvål till en fast dito! Vi har några flaskor med flytande handtvål kvar och kommer använda upp dem, men det kommer att göra skillnad! Jag har också bytt ut den dyra duscholjan mot torr hud i plastförpackning till en aleppotvå som är gjord på olivolja och lagerbärsolja! Naturligt, utan förpackning förutom en liten pappersremsa vid inköp och bra för en torris som mig! Dessutom funkar den att tvätta håret med! För det var nästa projekt. Jag köpte en schampotvål men jag tycker att mitt hår blir lite fett efter ett par dagar. Mitt hår brukar annars hålla sig i rätt många dagar utan tvätt. men jag ska gå över till aleppotvålen till håret också när den här tvålen är slut. Jag gillar verkligen fasta tvålar! Det finns mängder av olika roliga tvålar när man väl gett sig in i den världen. Många är vegan och man slipper bära hem onödig vikt och slipper en tom flaska att slänga sen!

Sen har jag bytt ut balsamet mot äppelcidervinäger. Jag har alltid tänkt på det med skepticism men tyckte det var värt ett försök. Nu har jag en flaska äcv på bänken i badrummet och häller i en skvätt i ett litermått, fyller på vatten i duschen och häller i håret. Och det funkar verkligen! Håret blir lättkammat och fint! Inte flygigt eller statiskt heller som jag var rädd för utan balsam. Nej det är verkligen långt över förväntan bra!

Nästa sak för att minska kemikalier och förpackningar för den delen är att färga håret med henna. Förutom att jag får två färgningar i en förpackning för 75 kr så är det bara en plastförpackning istället för flera stycken. Jag gjorde färgen lite för tjock sist vilket gjorde det svårt att få in den överallt i hårbotten, men det blev skapligt jämt i överhåret som syns iaf. Nu har det gått någon månad och jag är väldigt nöjd! Jag tycker att hennan har hållit färgen bättre än vanlig färg faktiskt! Den är djup och fin också. Fick t o m en komplimang för hårfärgen av en kollega på en annan enhet häromdagen!  Enda nackdelen förutom att den kan vara lite tung att applicera är att den inte täcker de grå håren lika bra som konventionell färg. De blir lite ljusare än de andra stråna. Men det grå försvinner iaf så jag tycker att det känns ok ändå.

Ytterligare en sak har jag fått men inte testat ännu, nämligen tvättnötter! En mycket gullig kollega gav dem till mig för att hon sett att jag var nyfiken och nu ligger de här och väntar på att tvättkorgen ska fyllas upp. Det ska bli spännande! Jag är också nyfiken på att testa vanliga hästkastanjer som Malin tipsade om på facebook. Kolla länken! Tycker det skulle kännas fint att inte släppa ut tvättmedel i avloppet 🙂

Hästkastanjer som tvättmedel

Sen, en stor del i att minska avfallet är att jag har en köpfri månad i februari. Just nu har jag ändå ont om pengar för att jag betalade flera Klarna-fakturor på den här lönen. Fina fotoböcker och foton på Arvid som jag inte vill vara utan, men kostar gör det. Nu däremot ska jag hålla mig till nödvändiga saker som mat, medicin, hö och hundmat. Ja det är ju det som är nödvändigt. Vi har kläder så det räcker just nu. Om jag tycker att det funkar bra i februari är jag inte främmande för att fortsätta. Vi har flera stora inköp som skulle behöva göras som växthus, robotgräsklippare och valp(!!) och pengarna gör mycket mer nytta på ett sparkonto till dessa saker än på små inköp av saker vi egentligen inte behöver.

Att inte shoppa på internet gör också en stor skillnad på avfall av både plast och papper. Även om jag föredrar nätshopping framför att shoppa i butik så finns denna stora baksida med emballage. Och jag tycker det märks redan hemma att återvinningskassarna inte fylls upp lika snabbt. En bra bieffekt att slippa tömma dem så ofta!

 

Publicerat på 06 februari 2019, i Klimatet. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Det förpackningsfria livet.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: