Krislådan

Har ni en krislåda gott folk?

Vi har börjat kolla på Nedsläckt land. Har ni sett den? Den finns på SVT play och du hittar den här. Den är som en dokusåpa där två grupper av människor som inte känner varandra sätts i ett varsitt hus, ett hypermodernt och en äldre stuga. De vet inte vad uppdraget går ut på. Sen försvinner strömmen… I två veckor!

Vi har sett några avsnitt och det är absolut intressant! Framför allt ur synpunkten hur vi själva skulle klara oss vid ett längre strömavbrott? Vi svenskar (västerlänningar?) har blivit rätt bortskämda med teknik och jag tror att vår förmåga att hantera en kris tyvärr har sjunkit rätt drastiskt för varje decennium de senaste åtminstone 50 åren. Vi har dåligt med förråd med mat hemma och många handlar bara för någon dag i taget. Vi har vatten i kranarna men är beroende av el för att få ut vattnet. De allra flesta har inte möjlighet att värma upp sitt hem utan el och de flesta har nog inte matlagningsmöjligheter utan el heller. Om vi hamnar i en större kris kommer vi att få problem!

Själva känner vi oss relativt trygga. Mycket för att vi bor i ett hem med eldningsmöjligheter i form av en insats i vardagsrummet och en vedspis i köket. Vedspisen ger ju matlagningsmöjligheter också, det finns tre plattor och två ugnar till. Utöver det har vi ett gasolkök och ett spritkök. Vi har en jordkällare som skulle funka som kyl också. Hönsen lägger ju ägg varje dag vilket är ett bra tillskott av färsk mat. Kanske är det lättare på landet generellt? Man har mer mat hemma när närmsta affär är någon eller flera mil bort. Fler hus än lägenheter har eldningsmöjligheter. Man har ofta mer förråd vilket gör det lättare att samla på sig grejer som kan vara bra att ha.

Sen finns det ju saker som faktiskt alla kan göra och det är fixa en krislåda! Jag skaffade en krislåda för ett tag sen och i den har jag stoppat en hel del konserver och torrvaror. Jag skaffade även lite tekniska lösningar som en radio som går att ladda med solenergi eller genom att veva. Värmeljus och extra batterier är bra och en lista med telefonnummer i de fall telefonen funkar. En powerbank är bra. Två 20-litersdunkar med vatten ligger i jordkällaren (och behöver bytas ut nu). I värsta fall kan vi plocka bort locket på någon av brunnarna och hissa ner en hink på gammalt vis. Kontanter är också bra att ha ett litet förråd. Det är ju himla bra om man kan klara sig under några dagar utan el. Och i värsta fall längre tid än så. Vi borde ju ha ett litet elverk i reserv egentligen.

Har ni nån plan utifall vi skulle drabbas av ett längre strömavbrott?

Publicerat på 28 februari 2019, i Just nu. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Simon och jag brukar titta in i varandras skafferier och konstatera att vi klarar oss ett tag. Om vi är hos honom där det finns vedspis 🙂 Där finns också torrdass och brunn, för det där med vatten är ju klurigt i stan alltså.

    Vi hade strömavbrott en nyårsafton för några år sedan när vi firade i Radioskugga. Det var en upplevelse, att laga mat till 20 personer på vedspis. Smälta snö för att diska och spola toaletten.

    Gillad av 1 person

%d bloggare gillar detta: