Under kniven

Alla pratar om Under kniven, programmet som handlar om skönhetsoperationer. Möjligen pratades det mest i förra veckan, jag är lite sen på bollen. Jag har inte sett programmet men har följt debatten och förfasas, inte egentligen över att så många gör ingrepp som över att jag lever i en tid som är så otroligt utseendefixerad.

När jag var tonåring på 90-talet och konsumerade mängder av tidningar som Frida, Veckorevyn och senare Amelia tyckte jag att fokuset på utseende var extremt. Det var väldigt mycket fatshaming och hur man skulle klä sig beroende på hur ens kropp såg ut. Massor om mode och smink såklart. Dessutom handlade många artiklar om hur man skulle se ut för att killar skulle tycka att man var snygg. Det var ofta artiklar där nån kille fick bedöma olika tjejers smink eller kroppar och säga vilket de föredrog. Givetvis fattade jag inte hur skevt och sjukt det var då, men sett tillbaka är det ju vansinnigt vad jag matades med som ung tjej.

Som vuxen har jag tänkt att den utseendehetsen ändå är något man främst ägnar sig åt som ung. Att man med åldern lär sig acceptera hur man ser ut och på något sätt landar i att man är den man är. Men jag inser mer och mer att jag har helt fel. Utseendehetsen och ungdomskulturen har kanske aldrig varit större än nu och heller inte rädslan för att åldras. Rädslan för att den manliga blicken inte ska träffa en när man passerat en viss ålder minskar inte, utan ökar. Och ökar gör även vår vilja att göra uppoffringar för att få rätt utseende i tiden och bromsa åldrandet.

Om stora tuttar är inne, ja då opererar vi in större bröst. Sen blev det ute med enorma sillisar, då tar vi ut implantaten. Nästa grej är stor rumpa, men inte med den ofta tillhörande kanske lite runda kroppen, nej stora implantat där bak och supersmal midja ska det vara. Nu verkar den stora rumpan vara på väg ut och Kim Kardashian har enligt ryktet opererat ut sina implantat. Vad blir nästa trend tror ni? Podden En varg söker sin podd tror på att det kommer bli att vara smal med allt vad det innebär av dieter, bantning och följden anorexi. Vi får säkert svaret på den frågan snart och kirurgerna står redo med kniven inför nästa trend.

Jag tycker man givetvis får göra som man vill, som enskild person. Men det gör mig oerhört ledsen att ingrepp som görs enbart för att förändra vårt utseende börjar bli vardag. Det gör mig ledsen att vi är så otroligt missnöjda över våra utseenden och att vi fasar så mycket över att sluta anses vara attraktiva av män. Att vi inte kan landa i hur vi ser ut utan måste injecera botox och fillers, få fylligare läppar och stramare och mer uttryckslös panna.

Jag tror vi förlorar så mycket på denna utseendefixering. Att vi förlorar kraft, fokus och inte minst tid, när vi lägger så mycket på våra utseenden. Jag får ofta upp till exempel nån kändis, till exempel Bianca Ingrossos sminkrutin i flödet på Facebook eller Instagram där man kan sitta och följa exakt hur hon gör. Och jag lovar, det är inget man gör på 10 minuter. Igår lyssnade jag på Fredagspodden för första och kanske sista gången. Efter att ha lyssnat på Hannas hudrutin i 20 minuter stängde jag av. Hur kan det vara intressant för någon att lyssna på hur någon har på serum för troligen många hundralappar på huden? Och detta är ju en stor podd med massor av lyssnare. Jag häpnar! Efter att ha lyssnat på detta är jag inte längre förvånad över att vi ännu inte haft en kvinnlig stadsminister. Inte för att kvinnor är mindre kompetenta utan för att ingen har tid att styra ett land när man måste spendera så mycket tid framför badrumsspegeln.

Ja, jag raljerar men patriarkatet tjänar verkligen på att kvinnor är besatta av utseendet istället för att förverkliga sig själva eller pyssla med viktigare grejer. För vem tjänar verkligen på att vi är så fixerade av utseendet? Ja inte är det vi iaf, åldern och döden kommer ifatt oss oavsett hur stora rumpor och slät hy vi har, det kan jag lova.

Publicerat på 19 januari 2022, i Debatt, Just nu. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Under kniven.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: