Plasten, skräpet och blöjorna
Jag läste en artikel i DN idag om de mängder av plast som finns överallt omkring oss. Det finns numera plast på de mest avlägsna platser du kan tänka dig och plasten bara ökar. Ingen vet exakt vad det innebär för ekosystemen och när vi väl vet det kan det vara för sent att reparera skadorna.
Det ligger i allas intressen att minska plastanvändningen, men som konsument är det inte helt lätt. Väldigt mycket av det vi handlar kommer i någon form av plastförpackning, runt grönsaker, allt i frysdisken, bröd, det mesta av våra hygienartiklar mm mm. Allt detta bärs hem och slängs sedan, förhoppningsvis till någon form av återvinning.
Jag har under flera år försökt att komma åt plasten, men det blir ändå väldigt mycket plastförpackningar i återvinningen. Mycket är ju svårt att komma åt som konsument, och många gånger är det svårt att ersätta plasten i t ex påsar. Plast har ju fina förmågor att hålla mat fräsch längre. Men mycket av plasten GÅR att undvika ändå.
Bebisar är kända för att öka på soporna men det behöver inte vara så. Här kommer några tips för att minska på både plast och sopor.
Har du också något bra tips? Kommentera vetja 😀
Två och schampo
Det var flera år sen vi gick över till fasta tvålar både till hår, kropp och händer. Det finns massor av schampotvålar numera och de fungerar utmärkt! Som balsam använder vi äppelcidervinäger, häller nån matsked i ett litermått som står i duschen fyller på med vatten och häller över håret. Håret blir lent och lättkammat och hårbotten mår bra. Det här sparar över tid otroligt många flaskor av schampo, balsam och tvål och dessutom slipper vi bära hem förpackningar med innehåll som mestadels består av vatten.

Städning
Sedan många år har vi bara använt såpa till all städning förutom fönstren. Man klarar sig faktiskt utan starka rengöringsmedel med olika kemikalier utan kanske i extremfallen. I höstas tog vi det ett steg längre och köpte en ångtvätt. Då behöver vi i de flesta fall inte använda några medel alls. I själva toalettskålen är det enda stället jag hittills tycker att en skätt såpa behövs. Men golv, fönster, handfat, dusch, toalett, alltihopa funkar att rengöra med enbart ångtvätten utan medel!

Bebisen
Bebisar är ena riktiga sopgeneratorer. Bara blöjor som slängs i Sverige uppgår till 414 miljoner st eller 20 000 ton per år! Det är ju helt galet. De går inte att återvinna och brinner dåligt pga att det är mycket vätska i dem. Jag köpte tygblöjor till nyfödda men de satt inte så bra och läckte så vi använde engångsblöjor till Lovis de första 2-3 månaderna. Det blev otroligt mycket sopor. Så fort hon blev lite större och tygblöjorna passade bättre gick vi över till dem på heltid och jag är så nöjd! Vi tvättar dem var tredje dag och förvarar dem i hinkar med lock som ställs på varandra. På natten har hon en formsydd blöja med en liten tät byxa över och det har inte läckt en enda gång. När vi körde engångsblöjor på natten läckte det ofta, oavsett märke på blöjan. På dagen har hon pockets, en blöja där man stoppar inlägg med bra uppsugningsförmåga. Det blir aldrig ryggbajsar och läcker väldigt sällan.

Vi använde tygblöjor till Arvid med och det är även ekonomi i det hela. Om man letar nya tygblöjor kan man bli lite avskräckt att de är dyra, men i tygblöjegrupperna på Facebook kan man hitta prisvärda begagnade blöjor! När blöjperioden sen är över kan man sälja dem igen. En enda blöja kan funka för ett helt gäng barn istället för engångsblöjor som sitter på ett par timmar innan de slängs. Dessutom är det ju ett stort plus för fina prints!
Den övriga bebishygienen görs ju bäst med tvättlappar i tyg istället för våtservetter med plast i som slängs direkt och små handdukar till kräks och annat.
Lovis gör faktiskt inte av med mer skräp än resten av familjen och det gjorde heller inte Arvid. Det tilltalar iaf den här mamman som inte gillar att slänga.
I köket
Har ni inte slängt ut teflonpannor och plastredskap är det ju dags att göra det nu. Gjutjärn håller oändligt länge bara man sköter dem rätt och de tål redskap i stål. Dessutom slipper man få i sig ämnen från både redskap och panna via maten.
Matrester stoppar vi i glaslådor från Ikea eller slår en bivaxduk om. Det är svårt att komma bort från all plast eftersom locken till glaslådorna ofta är i plast, men man slipper ju hetta upp plasten i mikron i en glaslåda. Skålar och bunkar finns det massor i keramik eller rostfritt stål. Egentligen är det ju bara att kolla när mormor var ung, vad användes då?

Publicerat på 29 januari 2022, i Bebis, Klimatet, Tygblöjor. Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.
Plastanvändning funderar vi över även här.
Glasburkar från Ikea och gjutjärnspannor finns i detta hus.
Vi valde att bygga en jordkällare.
Att bygga en jordkällare och kunna förvara i är en investering för en odlare… Om man inte odlar själv kan man köpa större lådor och lagra.
Vi väljer att odla en del själva numera vilket minskar en hel del på förpackningar o transporter. T ex morötter, palsternackor förvaras i sand i jordkällaren hela säsongen. Potatis, Kål o rotselleri lagras också utmärkt.
Vitlök förvarar vi i rumstemperatur. Lök i svalt torrt utrymme.
Mitt tips i att plastbanta blir – odla mycket själv. Noll transport och noll plastförpackningar. 🙂
GillaGilla
Att odla är ju suveränt! Precis som du skriver minskar ju både förpackningar och transporter.
Vi har tyvärr en liten nedgång i odlandet. Har inte orkat riktigt. Jag tycker det blir så otroligt mycket ogräs, även om jag försöker täckodla. Vad lägger man ens på? Vi har gräsklipparrobot och ett år skaffade jag mig en ensilagebal men den möglade ju bort direkt och blev jätteäcklig att hantera. Potatisen blev det nån konstig larv i som åt upp allt i jordkällaren. Och tomaterna har fått nån röta som gjort att alla ruttnar bort i växttunneln.
Ja vi behöver ta nya tag kanske men även om odlande ger en massa mat så tar det en himla massa tid och energi också. Kanske vi får ta tag i det nästa år igen, detta år med liten bebis plus alla djur tror jag inte jag orkar med det tyvärr.
GillaGilla
För oss är frysen den stora plastslukaren. Lådor i frysen tar så förbaskat med plats, det är så mycket effektivare att frysa ner bär och sånt i påsar. Men påsarna blir då rätt så bäriga och det är svårt att återanvända dem till mer än att lägga andra påsar i för att slängas.
GillaGilla
Ja jag håller med om det, det blir mycket fryspåsar..
GillaGilla
Just fryspåsar känns svårt att ersätta också!
GillaGilla