Ett enda lamm och en kommande matkris?

Varken Cilla eller Nele har tydligen charmats av baggen för trots att de gick ihop i 10 veckor och åsenfår ska brunsta året runt så blev de inte dräktiga. Båda fick ju lamm förra året och baggen också fått ett gäng avkommor så det är ju inte något fysiskt fel på dem. Finn blev alltså ensamt lamm och eftersom han är bagge måste jag skaffa en kompis till honom när han blir könsmogen och måste flytta från tackorna. Efter en liten efterlysning i gruppen Åsenfår på Facebook fick jag napp och baggen Didrik ska flytta till oss i maj!

Finn!

Nu funderar jag på hur jag ska tänka inför betäckning i höst. Jag skulle vilja ha ett par tackor till, men foderpriserna kommer troligen gå upp pga de dyra dieselpriserna. Och priset på konstgödsel är ju också på väg upp. Samtidigt är det ju inte dumt att kunna sälja lammlådor om vi framåt kommer ha väldigt mycket dyrare mat och kanske mindre med mat också. Det beror ju på hur illa det går med kriget, men vi har en dålig livsmedelsreserv i Sverige och i princip inga lager. Ska man klara sig nån längre period i kris eller krig i Sverige bör man ha någon egen plan. Just-in-time-delivery funkar ju bra när det hela tiden finns varor att köpa in, men vad händer om varorna inte finns? Det är ju bara att kolla hur bra det gick för sjukvården i början av pandemin när inga skydd fanns vare sig i lager eller på marknaden. Ryssland och Ukraina står för en stor andel av veteproduktionen i världen så det säger sig ju självt att det kommer bli en brist på vete.

Jag tror att det är bra att tänka igenom hur man ska klara sig i en kris. Ha vattendunkar med dricksvatten, en låda med mat, en vevradio som går att ladda med solen. Höns för ägg och i yttersta nödfall kött, att odla potatis, morötter och annam lagringsbar mat och så fåren då. Ja, vart kommer de in egentligen? Och hur bra går det att räkna med dem, när jag fått fyra lamm på två år när jag betäckt 7 tackor på de åren? Hur dyrt kommer fodret vara och hur viktigt kommer det vara att ha inhemsk matproduktion?

Hur tänker ni?

Publicerat på 16 mars 2022, i Fåren, Höns, Odla. Bokmärk permalänken. 7 kommentarer.

 1. Vi kommer sätta potatis och morötter i år trots att vi egentligen hade tänkt koncentrera oss på bygget och inte odla i år ännu. I övrigt är jag rätt körd. Har ett lager mjöl hemma eftersom jag gillar att baka bröd, men där snackar vi ju veckor, inte längre än så.

  Gilla

  • Vi hade inte heller tänkt odla nåt direkt i år men har ändrat oss precis som ni. Det är svårt med mjölet, hur mycket kan man rimligen lagra på sig?

   Gilla

 2. Jag tänker mycket på en krissituation eftersom jag har mycket ångest och katastroftankar… men tyvärr bor jag i en liten lägenhet och är sjukskriven med lååg ersättning så har inga direkta resurser att tala om. Jag drömmer om att köpa krispaket med vevradio mm mm och skulle vilja lägga upp ett stort lager med saker, men vi får se vad jag har råd med framöver. Eftersom jag inte får ta med hundarna till eventuellt skyddsrum så får vi eventuellt fly till den närliggande skogen (jag lämnar INTE hundarna själva) och då behöver jag ju lite saker för det… Som sagt mycket prostankar men önskar jag hade råd att preppa mer än vad jag kan.

  Gilla

  • Det där med hundarna och skyddsrum har jag också ångest över. Vill verkligen inte lämna dem!

   Gilla

   • Du bor ju på landet, sannolikheten att ni kommer bombas är ju inte speciellt stor! Här är det lite mer ”mellan Saab och malmen” och det är inte mycket felsiktande som behövs…

    Gilla

%d bloggare gillar detta: