Tips i föräldraledigheten

Såhär 9 månader in i min andra föräldraledighet har jag minsann snappat upp ett och annat bra tips för en trevligare ledighet. Ledighet är ju verkligen en sanning med modifikation för med en bebis är man aldrig ledig – förutom när hon sover. Annars är det ett ständigt passande, underhållande, maran de och blöjbytande. Detta får mig osökt in på mitt tips nummer 1.

1. Gör roliga saker när bebisen sover! Om du ska diska och hålla på med tvätt eller städa får du aldrig någon fritid. Gör sånt när bebisen är vaken istället! När Lovis sover passar jag på att göra mig en kopp te och sticka! Kanske till en rolig podd eller en serie på Netflix. Att gå promenader går att göra när bebisen är vaken. Det är ju slöseri med fritid att bara gå när bebis sover.

2. Att göra en plan för storasyskon. Det underlättar otroligt mycket om Arvid har en kompis med sig hem från skolan om man vill slippa tjat om tv eller vad han ska göra. Andra dagar kan vi spela spel, baka något eller åka till en secondhandbutik. Vi kan ha dagar utan någon plan också, men inte en hel vecka – då blir Arvid så rastlös att jag blir tokig 🤪

3. EC eller babypottning. Bebisar har ont i magen i början, det är mer regel än undantag. Det är lätt att göra det lättare för en bebis med magknip genom att grodhålla över handfatet. Nu när Lovis äter fast föda är hon ofta hård i magen och då är det också lättare med EC. Genom att sitta på en potta eller hålla henne med knäna uppåt och rumpan nedåt blir det lättare att bajsa än att sitta på en blöja. Dessutom är det smidigare att få barnet blöjfritt om hen redan är van vid konceptet potta eller toalett.

4. Samsova och liggamma. Sömnbrist är ju svårt att undvika särskilt i början om bebis har ont i magen, men att amma liggandes i sängen gör att du kan vila samtidigt. Ligger man i C-position, med uppdragna knän och armen ut över bebis huvud är det i princip omöjligt att ramla över bebin. Bvc avråder från samsovning men jag fattar inte hur man överlever utan? En extremt trött mamma är heller inte säker skulle jag vilja påstå om man nu ska väga risker mot varandra. Jag somnar medan jag ammar och minns inte på morgonen hur ofta eller när Lovis vaknat eller ammat. Visst kan jag vara trött ibland, men det är inget jämfört med hur trött jag skulle vara om jag satt mig upp och ammat som bvc tyckte.

5. Prioritera alltid roliga sociala saker före tråkiga. Det har verkligen inte varit lätt att vara hemma i denna pandemi. Corona och RS avlöpte varandra i höstas och det har varit hopplöst att träffa folk. Det blir lätt ensamt. Jag försöker verkligen boka in lunchdejter, stickcafe och promenader när det går, men mycket av det Arvid och jag gjorde, som öppna förskolan, det hinner jag inte nu. Jag får försöka göra annat socialt istället.

6. Bärsjal eller bärsele underlättar livet otroligt mycket. I början har ofta bebisar ett otroligt stort behov av närhet. Jag blev helt chockad över att Arvid ville vara på mig hela tiden och att han prompt vägrade ligga i vagnen. Då är det perfekt att peta i bebisen i en trikåsjal så blir man inte helt låst. Att gå promenader i annan terräng än på slät väg gör också underverk för mitt välbefinnande. Att kunna slänga upp en gnällig 9-månaders bebis på ryggen och dammsuga eller röja i köket – det går utmärkt! Dessutom mycket mer ergonomiskt än att bära på höften och bli sned i ryggen.

7. Att amma i bärsjal eller sele. I början med Arvid satt jag i soffan och ammade i 2 månader. Livet blev lättare när jag lärde mig amma även gående. Med Lovis har jag ammat massor i sjal på hundpromenader. Det är liksom inte särskilt kul att gå med en skrikande och hungrig bebis och det är inte alltid läge att sätta sig ner och amma när man är ute på språng.

8. Att ha bra amningskläder. Jag använder min amningströja i merinoull nästan varje dag. Att amma utomhus på vintern kräver bra kläder! Om man slår ut kostnaden för min tröja på antalet användningtillfällen är den faktiskt billig 😅

Ja det var det jag kom på nu. Har ni fler tips på vad som funkat för er? 😀

Annons

Publicerat på 29 mars 2022, i Bära barn, Bebis. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Tips i föräldraledigheten.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: