Liv och död går hand i hand

Min lilla höna Heidi fick kycklingar i måndags! Men små kycklingar är så sköra och pluttiga att det är ett under att de klarar sig alls. 6 levande kycklingar och 3 döda blev resultatet den här gången av totalt 16 ägg.. Några ägg låg i kläckaren och några under Heidi eftersom det hittills har gått ganska dåligt när hönorna ruvat själva. Sen flyttar jag över äggen på sista dygnet så de kläcks under hönan. Men denna gång gick det otroligt bra för de naturruvade äggen! Övning ger väl färdighet även i ruvandets konst och de flesta äggen kläcktes!

En aracuana-blandning!
Den här är nog Ayam cemani och silverudds blå!

I kläckaren gick det sämre men totalt 7 kycklingar hade kläcktes på måndag kväll, plus hålslag i två inköpta ägg av rasen hedemora. På tisdagsmorgonen hjälpte jag de två kycklingarna ur äggen och de såg friska och fina ut!

Men livet och döden är så nära varandra i livets början. Hur avgörs det vilka som får leva och vem som ska dö? Bara slumpen kanske, eller faktorer som jag inte kan se. Den förstkläckta ramlade ur redet och blev ihjälhackad av en annan höna innan jag hunnit flytta mor och kycklingar till ett eget boende. Och de två små inköpta hedemorakycklingarna låg döda bredvid hönan igår på förmiddagen. Så himla tråkigt. Att de båda hedemorakycklingarna dog var särskilt ledsamt då jag köpte 6 ägg och de två var de enda som kläcktes. Jag grämer mig över att jag inte gick ut tidigare och kollade till dem, då hade jag kanske kunnat peta in dem under hönan igen. Men vem vet, hon kanske helt enkelt inte ville ha dem?

Heidi, en vit ullig hedemora ❤️

Publicerat på 11 maj 2022, i Höns. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Hoppas du har några som överlevt i alla fall, trist men naturen är grym ibland. Angående de två från kläckaren, tror du hönan ratade dem pga att hon kände de inte var ”hennes”? Hon hade ju inte ruvat dem, tänker jag. Förstår att du inte vet men undrar om det kanske finns såna orsaker även hos höns. Som hos får… och säkert andra djurslag, inte självklart man tar emot andras avkommor.

    Gilla

    • Det är en bra fråga men hon tog emot andra ägg som också legat i kläckaren. Enligt min erfarenhet går det bra om de kläcks under hönan, då har kycklingen pipit i ägget innan den kommer ut också. Men annars är de petiga med att ta emot kycklingar och är svåra att få att adoptera – som hos får..

      Gilla

%d bloggare gillar detta: