Fåren

Välkommen till fårens sida! Jag har en liten genbanksbesättning med åsenfår, en lantras som räknas till allmogefår. Kolla in Föreningen Svenska Allmogefårs hemsida! Åsenfår är en liten ras, tackorna väger 40-50 kg och de är härdiga och har goda modersegenskaper. Ullen varierar mycket, dels från individ till individ men även på ett och samma djur. Ullen kan vara av blankaste rya till finaste vadmalsull. Den är mycket lättarbetad och passar bra att spinna och tova.

Jag är med i kontrollprogrammet för Meadi visna och har just nu status M2. Förhoppningsvis får vi M3-status hösten 2018.

Är du intresserad av ull eller att köpa djur till liv, hör av dig via mail till mig 🙂

Uppdaterad 2018-07-01

I april fick vi fyra små tacklamm. Först fick Ulla ett grått och ett svart lamm, Bälla och Bälinda och sen fick Erika Bäatrice och Bättan. Tyvärr dog Bälla efter en vecka. Men tre fina tacklamm får jag vara tacksam över 💜 Nu går alla fåren på bete och har det gott!

Uppdaterad 2018-01-19

Bagglammet Albin fick flytta hem igen för att bli pappa! Han går nu med Ulla och Erika som förhoppningsvis är dräktiga.

Uppdaterad 2017-07-13

Lammen växer och nu i dagarna är det dags att vänja av lammen! De äldsta bagglammen har redan fått flytta ifrån sina mammor och det tog de med ro.

Uppdaterad 2017-05-11

Årets lamm har fötts och det blev sju st, tre tacklamm och fyra bagglamm! Adam, Alma, Amanda, Amalia, Albin, Alfons och Ayax heter de! Tacklammen ska alla stanna hos oss 🙂

Uppdaterad 2016-10-29

Just nu har vi fyra tackor och en bagge! Senaste tillskotten är baggen Gunvald och tackan Erika!

Baggen Gunvald och tackan Erika!

Gunvald, Erika, Ulla, Märta och Bärta är åsenfår och kommer ge ett fint bidrag med gosig ull och förhoppningsvis små lamm i vår 🙂

wp-image-1345922950jpg.jpg

Märta, Ulla och Bärta!

Får som tidigare bott hos oss
Finullskorsningarna Bärit, Märit, Hullda, Gullan och Ullrika var väldigt rara men ullen var lite trist och funkar bäst till stoppning. Därför fick de flytta under hösten och ska istället få bli mammor till söta små lamm på en gård i Kolmården istället!

image

I mars 2015 köpte vi 12 ryatackor som var lite vilda och var på rymmen ett par gånger. En av dem hamnade till och med i Mariefreds lokaltidning!

image

Hösten 2015 bestämde vi oss för att upplösa fårgruppen och vi sålde 6 av ryorna. Jag behöll de övriga 6 men de var lite för svåra för mig och jag sålde dem vidare i mars 2016.

image

image

En riktig kändistacka!

Allra först hade vi sex små tackor av lantrasen dalapäls. Vi var då en grupp på mellan 3-5 personer som hjälptes åt med skötsel och tillsyn och delade på vallningen. Dalapälstackorna var himla rara men väldigt tröga att valla på och vi sålde dem för att skaffa mer rörliga får. Men jag saknar dem! Både charmen och den fantastiska ullen!

image

Annonser
%d bloggare gillar detta: